Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoedermarkt wacht op vraagimpulsen

19 April 2023 - Wouter Baan

De dalende teneur op de melkpoedermarkt blijft aanhouden. Een gebrek aan vraag in Europa en op de wereldmarkt maakt dat de voorraden steeds verder oplopen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkpoederprijzen bewegen ondertussen niet meer op, maar onder het langjarig gemiddelde. Op wat korte oplevingen na zit de markt al maanden in een neerwaartse spiraal. Vorig jaar maart piekte de DCA-notering van magere melkpoeder boven €4.200 per ton, kort nadat in Oekraïne de oorlog was uitgebroken. Veel eerder dan boter en kaas raakte de melkpoedermarkt op zijn retour.

Interventie niet aan de orde
De vraag is wanneer de markt een bodem kan vinden. Door de zwakke vraag en ruime melkaanvoer blijft de neerwaartse druk groot. In de markt wordt soms al over interventie gesproken, maar dat is overdreven. De prijzen waarop de Europese politiek in Brussel in actie komt, liggen enkele honderden euro's onder de huidige marktwaarde. Zover zal het vermoedelijk niet komen, verwachten insiders.

Ondertussen lopen de voorraden behoorlijk hoog op. Het vinden van externe opslagcapaciteit is lastig en bovendien duur. Dit dempt bij handelshuizen ook de vraag om uit speculatief oogpunt voorraden aan te leggen. Ook de vraag naar feed-waardig melkpoeder is zwak. Dit houdt waarschijnlijk mede verband met de krimpende varkensstapel in Europa, waardoor er simpelweg minder afzet is.

Wachten op vraagimpulsen
Vraagimpulsen zijn nodig om de dalende tendens te doorbreken. Daarvoor wordt vooral gekeken naar China die de stemming op de markt kan maken of breken. Ondanks het opengaan van de Chinese economie blijft de export gevoelsmatig zwak, hoewel de exportcijfers over januari zeker niet tegenvielen. Per saldo verkochten lidstaten die maand 60.000 ton. Dit was fors minder dan in 2022, maar wel in lijn met de jaren hiervoor. De gedachte van producenten is dat later dit jaar er meer vraag uit China kan komen, maar die wordt vooral gevoed door hoop.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden