Shutterstock

Nieuws Melk

Nederlandse melkproductie was nooit zo hoog als nu

20 April 2023 - Wouter Baan

De Nederlandse melkproductie heeft over maart een nieuw record gevestigd. In liters gemeten was de productie in 2016 en 2017 hoger, maar door hogere gehaltes in de melk vestigt de vetproductie een nieuwe all-time high.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkproductie kwam afgelopen maand uit op 1,23 miljoen ton. Dit is een toename van 3,77% tegenover dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is de jaar-op-jaar toename licht lager dan in februari, toen de aanvoer bijna 4% boven het niveau van 2022 lag.

Dikke melk
Het gemiddelde vetpercentage bedroeg in maart 4,59, waarmee geconcludeerd kan worden dat er 'dikke melk' wordt geproduceerd. Dit komt ook duidelijk tot uiting in de vetproductie die uitkomt op 56.575 ton. Nooit eerder werd er zoveel melkvet geproduceerd. Ook niet in 2016 en 2017 toen het melkquotum net was losgelaten en de Nederlandse melkproductie de lucht in schoot. In liters uitgedrukt lag de aanvoer toen hoger, maar door lagere gehaltes lag de vetproductie toen lager.

Over april en mei zal de melkproductie in Nederland verder toenemen. Vermoedelijk neemt de vetproductie wel af, gezien de gehaltes in de melk richting de zomermaanden doorgaans teruglopen.

Lage spotmelkprijs
De hoge aanvoercijfers zijn indicatief voor lage spotmelkprijzen. De DCA-spotmelknotering in Nederland beweegt ondertussen al weken rond het niveau van €30 per 100 kilo. Dit is ver onder de uitbetalingsprijzen en grondstofwaarde van melk. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden