Eigen foto

Analyse Ruwvoer

Laat voorjaar goed te merken op de voermarkt

25 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Echt lente wil het maar niet worden. Als de zon eindelijk een keertje doorbreekt en het weer wat vriendelijker wordt, volgt al snel regen. Dat is ook merkbaar op de ruwvoermarkt. De krapte houdt aan en de vraag blijft relatief groot voor deze tijd van het jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gras groeit gestaag door en op verschillende plekken staat al best een hele snee. Niet verwonderlijk dat vorige week een enkeling zich niet meer kon beheersen en al het eerste nieuwe gras in de kuil heeft gereden. De meeste veehouders moeten echter nog wachten. Het is bij wijze van spreken nog te nat om de koeien in de wei te jagen en een periode van vast droog weer zit niet in de berichten. Het is natuurlijk pas eind april, maar begin mei willen de meeste veehouders toch wel beginnen met kuilen.

Het aanbod van kuilgras blijft krap en dat terwijl de vraag met het onzekere weer in de vooruitzichten wel overeind blijft. Echt goed kuilgras is moeilijk te krijgen en voor wat er op de markt komt is het een beetje wat de gek ervoor geeft. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft gelijk aan vorige week op €115 per ton los in de sleufsilo geleverd ex shovel maar er zit veel variatie in de prijzen. Ben je minder kritisch op de kwaliteit, dan kun je ook onder de €100 nog slagen. Voor topgras in foliebalen liggen de prijzen dan weer iets hoger dan de indicatieprijs.

Vaste stemming
De markt voor bijproducten blijft vast. De lange levertijden van een paar weken terug zijn inmiddels zo goed als weggewerkt, maar de vraag blijft wel op een dusdanig niveau dat de prijzen nog niet erg willen zakken. Ook hier werpen leveranciers al een voorzichtige blik op het nieuwe seizoen. Bieten worden laat gezaaid en aardappelen zitten er nog weinig in de grond. Dat heeft effect op de beschikbaarheid van bijvoorbeeld aardappelstoomschillen of bietenpulp richting het einde van de zomer, begin van de herfst. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen staat op €60 per ton, met de opmerking dat er weinig voorhanden is. Bierbostel blijft gelijk aan vorige week op €4 per procent droge stof.

Mede door het beperkte aanbod van gras en de hoge prijzen van bijproducten is er relatief veel vraag naar snijmaïs. De DCA Indicatieprijs blijft dan ook onveranderd hoog op €115 per ton. De handel in hooi en stro blijft gestaag doorlopen en is voor deze tijd van het jaar gewoon goed. De DCA Indicatieprijzen blijven onveranderd op €145 per ton voor zowel tarwe-, als gerstestro en €190 voor weidehooi. Voor graszaadhooi lopen de prijzen van €145 tot €155 per ton afhankelijk van het ras. "De achterkant van de schuur is alweer te zien", aldus een handelaar; waarmee hij wil zeggen dat de voorraad graszaadhooi wel snel slinkt. Dat is op zich ook normaal voor deze tijd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox