Agrifoto

Nieuws Ruwvoer

Het heel gekke gaat eraf op de voermarkt

2 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De zon schijnt (bij tijd en wijle) maar echt vast lente weer met een beetje temperatuur wil het maar niet worden. Er wordt best een begin gemaakt met graskuilen maar het blijft wel stelen tussen de buien door. Dat het voorjaarswerk niet volgens het boekje gaat is ook merkbaar op de ruwvoermarkt, maar de top is er wel af nu.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van goed voer blijft krap. Heel druk is het overigens ook niet in de ruwvoerhandel. Voor een deel komt dat doordat veehouders drukker zijn met de eerste snede gras, mest rijden, ploegen en andere voorbereidingen voor de maïs. Heel veel haast met zaaien van maïs is er nog niet, want daarvoor is het nog aan de koude kant. Wat de fouragehandel ook niet helpt is de dalende trend in de melkprijzen. Voer mag dan wel een beetje over het hoogste punt heen zijn, het zijn nog steeds flinke bedragen waar je over praat. "Als de melkprijs dan bijna een derde levert, worden boeren rustig", aldus een handelaar.

Wat er op de markt voor bijproducten gebeurt, is lastig te duiden op het moment. De granenmarkt zit in de neerwaartse tendens en dat trekt voor een deel de direct daarvan afgeleide producten ook wat naar beneden. Maar bijvoorbeeld de aardappelproducten als stoomschillen of snippers dalen niet of nauwelijks in prijs. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel is deze week onder de €4 gezakt en komt uit op €3,90 per procent droge stof. Voeraardappelen zijn maar beperkt voor handen. Daarvan blijft de DCA Indicatieprijs op €60 per ton.

Weinig kuilgras
Kuilgras is en blijft moeilijk te krijgen, terwijl er wel vraag is. Sommige kopers kunnen of willen niet wachten tot er gras van de nieuwe oogst beschikbaar komt. Veehouders die normaal gesproken ruim in het ruwvoer zitten informeren overigens ook maar weinig naar mogelijkheden om goed kuilgras te verkopen volgens handelaren. De silo's hoeven niet leeg gemaakt te worden voor de nieuwe snede, kunnen we stellen en van wat er wel op de markt komt houdt de kwaliteit vaak niet over. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras doet deze week een stapje terug en komt uit op €105 per ton. Daarbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat er maar weinig handel is. Ook in de snijmaïs is het rustig. Er wordt wel wat gedaan, maar de meeste afnemers hebben het te druk en stellen het liever even uit. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €115 per ton.

Het aanbod van stro houdt niet over. In Frankrijk zit best wel wat in de schuren, maar een groot deel daarvan is al toegezegd of akkerbouwers vragen er flink geld voor. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €145 per ton. In hooi is maar beperkt handel op het moment. Sommige veehouders kopen wel wat graszaad- of weidehooi bij als aanvulling op kuilgras dat aan de natte kant is, maar het zijn grote volumes. De prijzen blijven ongewijzigd ten opzichte van vorige week met €190 voor weidehooi en €145 tot €155 voor graszaadhooi, afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox