Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijzen nog lang niet op vooroorlogs niveau

3 Mei 2023 - Eric de Lijster

De prijzen op de Nederlandse mengvoermarkt dalen gestaag. Zowel de brokken of korrels voor rundvee als voor varkens en biggen zijn de afgelopen maand in prijs gedaald. Als je de huidige ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten bekijkt, ligt het tempo van de prijsdalingen niet hoog.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachting is daarbij wel dat de prijzen voor de mengvoeders deze en de komende maanden weer verder dalen, mits de trend op de grondstoffenmarkten de huidige lijn uiteraard vasthoudt. Uit de maandprijzen die Wageningen Economic Research over april heeft berekend, komt naar voren dat de prijzen van varkensvoeders net iets sneller dalen dan die voor rundvee. Zo is de prijs van vleesvarkenbrok met €13 gedaald tot €370,50 per ton. Zeugenbrok dracht en zeugenbrok lakto zijn respectievelijk €9 en €11 per ton in prijs gedaald tot €374,50 en €435 per ton. De babybiggen- en start/overgangskorrels daalden nog niet iets harder in prijs. 

Bij de rundveevoeders werd Standaardbrok A de afgelopen maand gemiddeld €7 per ton goedkoper tot een maandprijs van €364,50 per ton. Eiwitrijk Brok leverde €8 in om te komen tot een prijs van €383,50 per ton. De prijsverlagingen voor snijmaïskernbrok, vleesstierenbrok en rosé kalverbrok waren allemaal net iets minder.

Voor de komende maanden liggen voor zowel de varkens- als de rundveebrokken verdere prijsverlagingen voor de hand. Een blik op de koers van de termijnmarkt Matif in Parijs leert dat daar de prijzen inmiddels op het niveau liggen van voor de start van de oorlog in Oekraïne. De koers van sojabonen op de CBoT in Chicago is nog niet op dat niveau aanbeland, maar ligt inmiddels wel een stuk lager dan de piek van de grondstoffenmarkten in het voorjaar en de zomer van 2022. De mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet tot en met oktober een prijscorrectie van circa 10% tot 11% voor respectievelijk rundveevoerders en varkensvoeders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox