De kaasprijzen blijven vasthouden aan de stabiele trend. Na een periode met een zeer grillig prijsverloop is dat even wennen, maar tegelijkertijd hield de kaasmarkt er in het verleden wel vaker stabiele periodes op na.
Sinds februari al bewegen de kaasprijzen tamelijk vlak, waarbij de laatste weken weer sprake is van een langzaam stijgende trend. Met prijsstijgingen van een paar tientjes per week per ton mag dit eigenlijk geen naam hebben. Sinds medio maart steeg de DCA-notering van Gouda kaas met 3,5%, dit is verwaarloosbaar vergeleken met de prijsstijgingen die in de tweede helft van vorig jaar zichtbaar waren.
Ondertoon niet negatief
Toch is de langzaam stijgende trend wel een signaal dat de ondertoon op de markt minder negatief is dan op de boter en melkpoedermark. Ondanks de hoge melkaanvoer in Noordwest-Europa worden de kaasvoorraden als krap tot normaal omschreven, dit in tegenstelling tot poeder en boter die wel ruim voorradig zijn. In het licht van de hoge inflatie valt de kaasafzet naar het retailkanaal bovendien niet tegen. Producenten hopen dat de kaasconsumptie kan aantrekken, nu diverse retailers de kaasprijzen in het winkelschap naar beneden hebben bijgesteld.
Toch is niet de verwachting dat de kaasmarkt in de komende weken dynamisch wordt. Vanuit Ierland komt relatief goedkope cheddar richting het Europese vasteland. Daarbij staat de seizoenspiek melk voor de deur, waardoor er nog veel kaas in de pijplijn zit. Dit biedt kopers de gelegenheid om de marktontwikkelingen even aan te zien.
Stabiele kaasmarkt
Overigens zijn aanhoudend stabiele kaasprijzen niet ongewoon. In het verleden was de kaasmarkt wel vaker maandenlang stabiel. Vanaf de zomer van 2020 tot de nazomer van 2021 bijvoorbeeld bewoog de notering van Gouda in een krappe bandbreedte €2.800 tot €3.000 per ton. Op basis van het huidige markbeeld zou het niet verwonderlijk zijn dat de kaasmarkt voorlopig vast blijft houden aan het stabiele prijsbeeld.