Bel Leerdammer

Nieuws melk

Leerdammer beperkt melkprijsdaling aanzienlijk

3 Mei 2023 - Klaas van der Horst

Kaasmaker Lactalis Leerdammer verlaagt de melkprijs over de maand mei nog steeds, maar neemt aardig gas terug. Qua verlaging neemt het een middenpositie in tussen A-ware en FrieslanCampina. De kale melkprijs zit onder die van beiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal haalt Leerdammer voor de lopende maand €1,43 van de melkprijs af, waarmee de kale melkprijs uitkomt op €42,31 per 100 kilo (exclusief btw, bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo), zo blijkt uit de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker. De weidemelkprijs komt uit op €44,31, de maximale melkprijs op €45,56 per 100 kilo.

Met de huidige melkprijs is Leerdammer terug op het prijsniveau van december 2021. In de bovenstaande grafiek is te zien dat het tempo van prijsdalingen inmiddels sterk is afgenomen.

Lactalis boekt 28% meer omzet
Hoe het economisch gezien gaat met Lactalis Leerdammer is onduidelijk voor de buitenwereld. Met moederbedrijf Lactalis gaat het relatief goed.
Vorig jaar behaalde dat een omzet van €28,3 miljard en een winst van €384 miljoen. Het eerste getal was ruim 28% hoger dan het jaar ervoor, de winst was 14% lager.

Minder winst, kleinere marge
Door de hogere omzet streefde Lactalis concurrent Danone voorbij en werd het het qua grootte het tweede voedingsbedrijf ter wereld. De sterke omzetstijging zegt ondertussen lang niet alles over de prestaties van het bedrijf. De omzetstijging van 28,4% bleef namelijk achter bij de melkprijsstijging. Die bedroeg 35%, zo vertelde hoogste baas Emmanuel Besnier. En in de omzetcijfers over 2022 is dan ook nog de bijdrage van de nieuwe aanwinsten van Kraft zuivel en Leerdammer opgenomen.

De winst van €384 miljoen klinkt ook indrukwekkender dan ze is. In 2021 wordt €445 miljoen winst gemaakt bij een omzet van €22 miljard. Die €384 miljoen staat bovendien voor een marge van slechts 1,36%.
 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox