Shutterstock

Nieuws melk

Melkprijs maart Nederland onder EU-gemiddelde

8 Mei 2023 - Klaas van der Horst

In maart dook de Nederlandse melkprijs onder het EU-gemiddelde. Dit blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van de EDF (European Dairy Farmers), zoals gepubliceerd door ZuivelNL. Het is voor het eerst sinds lange jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De EDF richt zich voor de vergelijking op de melkprijs van FrieslandCampina. Die kwam voor maart uit op €48,55 per 100 kilo, terwijl de gemiddelde Europese melkprijs uitkwam op €48,97 per 100 kilo. Gemiddeld over de laatste 12 maanden zit FrieslandCampina nog wel hoger, namelijk op €55,61 per 100 kilo, en daarmee is het dan direct ook weer bijna koploper. Alleen het Duitse DMK betaalde in de voorbije twaalf maanden meer. Het Belgische Milcobel betaalde volgens de vergelijking €42,50 per 100 kilo uit.

Hochwald
In maart werden de hoogste melkprijzen betaald in Spanje, waar zuivelbedrijf Capsa Food €60,80 per 100 kilo betaalde, en in Duitsland, waar Hochwald nog €54,06 neertelde voor 100 kilo melk. Ook in Zwitserland worden nog steeds hoge melkprijzen uitgekeerd, maar dat is een land buiten de EU, met een nog altijd gedeeltelijk afgeschermde eigen markt. Sinds maart zijn de melkprijzen in onder meer Nederland en Duitsland stevig verder gedaald. In Frankrijk zijn de prijzen ondertussen meer gestabiliseerd. Zo heeft coöperatie Sodiaal de prijs voor mei bijvoorbeeld vastgesteld op €44,00 per 100 liter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden