Eigen foto

Analyse Ruwvoer

Ruwvoermarkt heeft twee gezichten

9 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De eerste snede gras zit bij veel veehouders onder het plastic en de gehaltes lijken volgens de eerste  berichten goed. Dat geeft wat lucht op de voermarkt. Maar het zaaien van maïs vordert maar matig, zeker op de zwaarder gronden en/of plaatsen waar veel regen is gevallen de laatste week. Dat heeft dan weer een wat prijshoudend effect op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van goed kuilgras van vorig seizoen blijft krap. Vraag is er nog wel, maar neemt wel af volgens sommige handelaren. Veehouders die niet direct omhoog zitten, wachten af en willen eerst eens even kijken welke kant de prijzen opgaan. Er is daardoor maar beperkte handel in kuilgras. Voor de nieuwe oogst is het nog te vroeg en boeren staan bepaald niet in de rij om te verkopen. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras van de oogst 2022 heeft een stapje terug gedaan en staat op €100 per ton.

Bij maïs zit er meer spanning in de markt. Verspreid over Nederland zijn flinke buien gevallen. Wanneer er nog niet gezaaid is, is het een oefening in geduld. Wachten tot de grond bekwaam is blijft een kunst. Wie wel kon zaaien maar daarna een bui kreeg met 40 millimeter of meer heeft het lek ook nog niet boven. Echt laat is het overigens nog niet en als je temperatuur en voldoende vocht hebt kan de maïs in een week ook boven staan. Een andere factor die op de achtergrond volgens verschillende handelaren wel meespeelt is de verplichting om op zand en löss voor 1 oktober te hakselen. Later zaaien vertraagt immers de afrijping van het gewas aan het eind van de teeltcyclus. De vraag naar snijmaïs van de oogst 2022 blijft goed. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft gelijk aan vorige week op €115 per ton.

Grote verschillen in bijproducten
De markt voor bijproducten is voor wat betreft vraag en aanbod redelijk in balans. Verschillende tarwegerelateerde producten hebben door de daling op de Matif een stapje terug gedaan, maar de DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft onveranderd op €3,90 per procent droge stof. De aardappelbijproducten zijn de grote uitzondering. Verschillende leveranciers melden dat het aanbod eerder kleiner wordt dan dat het gelijk blijft. De krappe oogst van 2022 en de late start van de vroege aardappelen beginnen nu ook bij de verwerkende industrie door te werken. Het aanbod voeraardappelen blijft onveranderd klein. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen staat op €60 per ton.

Dat stro opraakt is overdreven, maar verschillende handelaren merken wel dat het steeds lastiger wordt om nog wat bij te kopen. Op de prijs heeft dat tot nu toe nog weinig effect, maar dat de komende weken stro nog wat duurder wordt is zeker niet uitgesloten. Aan de andere kant is dit doorgaans ook niet de periode dat de vraag naar stro nog eens erg aantrekt. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €145 per ton. In zowel graszaad als weidehooi is beperkt handel. Voor weidehooi blijft de DCA Indicatieprijs onveranderd op €190 en voor graszaadhooi lopen de prijzen van €145 tot €155 per ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox