Shutterstock

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

12 Mei 2023 - Klaas van der Horst

Het ministerie van LNV moet alle ruim 30.000 besluiten over de toekenning van fosfaatrechten in 2018 openbaar maken, zonder anonimisering. Dit heeft de rechtbank Overijssel besloten in een procedure die is aangespannen door een veehouder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitspraak is weliswaar geen rechtstreeks bevel tot openbaarmaking, maar de rechter vindt dat het ministerie haar eerdere besluit - van weigering - moet heroverwegen met een zodanige strekking dat het daar wel op neerkomt.

Het verzoek is niet hetzelfde als het verzoek om openbaarmaking van de dieraantallen, waar onder meer LTO Nederland bezwaar tegen aantekent. Dit is aangevraagd vanuit een andere hoek, met een andere insteek.

Eerlijker toekenning
Doel van de veehouder is niet de openbaarmaking op zich. Hij wil naar eigen zeggen alle individuele besluiten kunnen aanvechten. Als reden daarvoor geeft hij op dat de rechten volgens hem in veel gevallen onjuist zijn toegekend. Daarom zou deze toekenning opnieuw en eerlijker moeten gebeuren en bovendien op de juiste juridische grondslag.

Het ministerie had eerder geprobeerd de veehouder tevreden te stellen met een steekproef uit de besluiten, maar ook de rechtbank is van oordeel dat dit onvoldoende is. Het rechtscollege gaat mee in het oordeel van de veehouder dat alle dossiers met naam en toenaam openbaar moeten worden gemaakt, zodat de veehouder de besluiten individueel kan aanvechten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden