Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Nederlandse melkaanvoer blijft ruim uitvallen

12 Mei 2023 - Wouter Baan

Ook in april lag de melkproductie in Nederland ruim voor op dezelfde periode vorig jaar. Wel laat de groei een kleine teruggang zien vergeleken met de melkaanvoercijfers in maart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkproductie kwam afgelopen maand uit op 1.192.161 ton, zo blijkt uit cijfers van RVO. Dit is een toename van 3,25% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee laat de groei een kleine afname zien ten opzichte van maart.

De vetproductie kwam uit op 54.452 ton. Door een aanzienlijk hoger vetpercentage in de melk (4,57%) is dit een toename van meer dan 5%. Dit is het hoogste niveau sinds 2016. De gemiddelde dagproductie kwam in april uit op 39.738 ton, tegenover 39.570 in maart. De stijging zal tot medio mei doorzetten, waarna vervolgens de seizoensmatige daling wordt ingezet.

Vloeibare markt ondergewaardeerd
De ruime aanvoer drukt zwaar op de vloeibare zuivelmarkt. De prijzen voor room en magere melkconcentraat zijn al langere tijd fors ondergewaardeerd ten opzichte van de vaste eindcomponenten boter en magere melkpoeder. Ondertussen trekken de vloeibare prijzen wel weer aan. De spotmelkprijzen noteren onder €30 per 100 kilo en liggen daarmee bijna €15 onder de uitbetalingsprijzen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden