Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Ruwvoer

Ruwvoerprijzen blijven op relatief hoog niveau

16 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoermarkt blijft toch wel wat gespannen voor deze tijd van het jaar. Goed kuilgras vindt vlot kopers ondanks een over het algemeen goede eerste snede. Ook naar maïs blijft vraag al zijn er grote verschillen tussen handelaren. In de bijproducten is het beeld wat minder eenduidig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is lastig hoogte te krijgen van wat er in kuilgras gebeurt op het moment. De eerste snee is voor een groot deel binnen en opbrengsten en gehaltes lijken goed. Voor de hergroei van het gras zou het iets warmer mogen zijn, maar vocht is er voldoende en het gras komt wel, zeggen insiders. Voor de handel in kuilgras van dit seizoen is het nog te vroeg. Er worden wel wat balen gekocht of een enkele handelaar heeft een optie op een kuil voor later dit seizoen. Prijzen zijn daarbij vergelijkbaar of iets hoger met vorig jaar rond deze tijd. Voor de directe levering - voor zover daar zaken gedaan worden - is het nog steeds kuilgras van de oude oogst dat de klok slaat. Aanbod is er weinig, maar de prijzen staan met het nieuwe gras in aantocht wel wat onder druk. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras komt deze week uit op €90 per ton.

De markt voor bijproducten geeft wat tegenstrijdige signalen. De internationale granenmarkten deden de afgelopen dagen een stap omhoog, maar dat werkt (nog) niet over de hele linie door in de prijzen voor bijproducten. Dat hangt mogelijk samen met dat rond deze tijd de seizoenvraag naar bijproducten vanuit de melkveehouderij doorgaans wat kleiner is. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel doet deze week wel een stap terug en komt uit op €3,75 per procent droge stof. Aardappelbijproducten blijven aan de schaarse kant. De aardappelverwerkende industrie is zuinig op de grondstof en dat is in de reststromen te merken. Voeraardappelen blijven moeilijk te krijgen en de DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton staan.

Goede vraag
De handel in maïs gaat met horten en stoten. Ineens is er een piek en moet je aan de bak om alles rond te krijgen en een paar dagen later kan het zomaar weer rustig zijn volgens een handelaar. Het is overigens wel zoeken naar goede snijmaïs en als de maïs geleverd is, zijn discussies over kwaliteit geen uitzondering. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft relatief hoog op €115 per ton.

Naar hooi en stro blijft goed vraag voor deze tijd van het jaar. Stro is er op zich nog wel, maar sommige handelaren merken wel dat verkopers de prijs nog wat omhoog proberen te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €145 per ton. Normaal gesproken duurt het nu niet zo lang meer voor er nieuw weidehooi op de markt komt. Toch blijft de vraag goed, al is het wel voornamelijk uit de paardenhouderij. De DCA Indicatie blijft op €190 per ton staan. Met graszaadhooi is het voor sommige fouragehandelaren puzzelen. Veel aanbod van goed graszaadhooi bij akkerbouwers is er niet. 'Zorgen dat je het eind van het seizoen redt met de eigen voorraad is de kunst', stelt een handelaar. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi doet een klein stapje omhoog naar €150 tot €160 per ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox