Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

'Het is ook weleens fijn als het vanzelf gaat'

24 Mei 2023

De broers Johan en Willem Loonen investeerden in zonnepanelen en energie-opslag. Samen hebben ze een melkveebedrijf in het zuiden van ons land.

"Toen mijn ouders in 1978 met de melkveehouderij begonnen, had niemand kunnen voorzien dat je naast melkboer ook energieboer zou kunnen zijn," zegt Johan Loonen enthousiast. Hij en zijn broer investeerden flink in het opwekken en opslaan van energie en plukken daar nu de vruchten van.

Ze begonnen met de bouw van een monomestvergister, die voldoende gas levert voor zo'n tweehonderd huishoudens. Daarna installeerden ze 1.368 zonnepanelen om zelf energie op te wekken, en recent vulden ze dat aan met een Energie Opslag Systeem met een opslagcapaciteit van 328 kWh.

Ideale aanvulling
Het onderzoek van de broers naar energie-opslag begon al enige tijd geleden. "We houden altijd onze ogen open voor kansen voor ons bedrijf", vertelt Johan. "Een Energie Opslag Systeem bleek een ideale aanvulling op de mestvergister. Daarnaast kunnen we de energie die wij met zonnepanelen opwekken, opslaan en bewaren voor later gebruik."

Bekijk hier het hele interview.

Subsidie
Om de investering in een Energie Opslag Systeem mogelijk te maken, maakten de broers gebruik van subsidie. De subsidies EIA (Energie-investeringsaftrek) en KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) zijn ook aan te boren bij een investering in energie-opslag.

De broers zien het resultaat van hun investeringen op de stroomafrekening. "Het is ook wel eens fijn als het gewoon vanzelf gaat," zegt Johan met een lach. "Nu heeft het systeem zich bewezen, en willen we graag gaan verdubbelen in capaciteit."

Zonnepanelen op het dak B.V.
De broers kwamen tijdens hun zoektocht in contact met Zonnepanelen op het dak B.V. uit Barneveld. "Telefonisch hebben we een aantal bedrijven gesproken, maar de ervaring en kennis die er bij Zonnepanelen op het dak B.V. zit, heeft de doorslag gegeven," aldus Johan. "Uit de gesprekken die we met hen hadden, bleek dat we beide erg enthousiast zijn en hetzelfde doel voor ogen hebben."

Zonnepanelen op het dak B.V. is groot geworden in de agrarische wereld. "Wij zijn echt een specialist geworden, niet alleen in zonnepaneleninstallaties, maar ook in opslaan van energie," licht Martin Valentijn, een van de directeuren van het bedrijf, toe. "Eigenlijk moet ik het anders zeggen: het gaat om duurzame verdienmodellen, extra inkomen genereren door te verduurzamen. Dat is win-win."

Meer informatie
Ondernemers die voor zichzelf willen ontdekken wat hun voordelen zijn van opwekken en opslaan van energie, kunnen daarvoor terecht op de website van Zonnepanelen op het dak B.V. Je vindt er meerdere verhalen van agrarische en zakelijke ondernemers, oplossingen voor energie-opwek en energie-opslag en een eenvoudige, gratis Online Calculator.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox