Fage

Nieuws melk

Yoghurtmaker Fage ziet winst exploderen

24 Mei 2023 - Klaas van der Horst

De Griekse yoghurtproducent Fage heeft in het eerste kwartaal van 2023 aanzienlijk betere resultaten behaald dan in dezelfde periode van vorig jaar. De omzet groeide met 6,8%, de nettowinst verviervoudigde bijna.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fage staat in Nederland in de belangstelling omdat het een nieuwe grote fabriek wil bouwen in de gemeente Hoogeveen, maar boven die plannen pakken zich steeds donkerdere wolken samen. Met name doordat de activistische milieuorganisatie MOB bezwaar aantekent tegen het beoogde grondwatergebruik en de lozing van afvalwater. Hiervoor zou niet tijdig voldoende zuiveringscapaciteit beschikbaar zijn.

Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op deze complicaties, maar er is al wel enkele malen uitstel geweest van termijnen voor (het begin van) de bouw en ook zijn er nog weinig definitieve investeringen gedaan.

Goedkopere inkoop, duurdere verkoop
In de eerste drie maanden van 2023 steeg de omzet van Fage met 6,8% naar $147,5 miljoen. De brutowinst steeg daarbij met 55,5% naar $64,1 miljoen, terwijl de nettowinst steeg van $5,4 miljoen naar $22,9 miljoen.
De winstverbetering kwam door een combinatie van lagere aankoopprijzen voor melk, vooral in Griekenland, en hogere  verkoopprijzen.

Volume kleiner
De betere resultaten gingen wel enigszins ten koste van de verkochte hoeveelheden, vooral in thuisland Griekenland en Italië. Het verkoopvolume daalde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 met 6,9%. In de VS, de grootste afzetmarkt van Fage, bleef het verkoopvolume grotendeels op peil, net als in het Verenigd Koninkrijk. Van de totale omzet wordt bijna 62% behaald in de VS, terwijl een kleine 20% in Griekenland zelf wordt gegenereerd. De resterende omzet wordt elders in Europa behaald, met het VK als voornaamste afzetmarkt.

Om de groeiende markt in Noordwest-Europa beter te kunnen bedienen, wil Fage een nieuwe fabriek bouwen in Hoogeveen. De daarvoor benodigde melk wil het bedrijf in Nederland of Duitsland opkopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox