Shutterstock

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

24 Mei 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen voor fosfaatrechten zijn deze week weer naar een tussentijds piekje toe gegaan. Het prijsniveau blijft vooralsnog relatief laag. In ieder geval vergeleken met vorig jaar. Een duidelijke aanleiding voor de oplevende prijzen is er niet, behalve misschien een ietwat krap aanbod van rechten. De handel is vrij rustig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn ondertussen ook genoeg onzekerheden in de markt, die er voor zorgen dat kopers toch een beetje voorzichtig zijn. 

Zo kan een Landbouwakkoord met een scherpe GVE-norm de fosfaatmarkt in elkaar laten storten. Bovendien is de melkprijs nu een stuk lager dan vorig jaar en nog steeds is niet helder of de bodem wel is bereikt en of de prijs daarna weer vlot omhoog zal gaan.

Derde kwartaal hogere zuivelprijzen
In de zuivelindustrie wordt al bijna een half jaar lang geroepen dat de poeder- en kaasprijzen vanaf het derde kwartaal van dit jaar weer omhoog gaan, maar waar dat op is gebaseerd, is niet echt duidelijk.

Veel handel al gedaan
Hoewel de handel momenteel vrij rustig is, zijn er in de voorbije maanden veel rechten van eigenaar gewisseld, stellen handelaren. De prijs was relatief gunstig en veel melkveehouders hadden nog aardig wat geld op de rekening staan vanwege de hoge melkprijzen in 2022.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox