Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Kwaliteitsruwvoer komt tegen een prijs

30 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoermarkt blijft gespannen. Aan de vraagkant is het niet overdreven druk, maar veehouders die aan de markt zijn hebben weinig geduld. Aan de andere kant wordt er beperkt goed voer aangeboden. Boeren die normaal ruim in het ruwvoer zitten, kijken even aan hoe het groeiseizoen verder loopt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een noordoosten wind, weinig of geen regen in de verwachtingen en relatief lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat heeft zijn uitwerking op de ruwvoermarkt. De nog maar net gezaaide maïs komt moeilijk aan de gang en de hergroei van het gras gaat wat trager. Dat merken handelaren in het aanbod. Top spul houden veehouders liever zelf. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets te krijgen is. Als kopers op het gebied van kwaliteit wat water bij de wijn doen, is er vaak wel wat te krijgen.

In kuilgras van de nieuwe oogst wordt weinig handel gedaan. Een paar vrachtjes aan balen wordt wel gedaan, maar verder is het nog rustig. Op zich ook niet zo vreemd, want boeren hebben pas net (het laatste deel) van de eerste snede binnengehaald. Voor kuilgras van vorig seizoen is ook beperkt handel. Niet zonder uitzondering gaat het om veehouders die klem zitten en wel moeten kopen. Dat maakt het voor DCA lastig een goede Indicatieprijs te geven, het is een beetje wat de gek er voor geeft. Voor veel minder dan €100 per ton is het lastig om aan goed kuilgras te komen.

Aardappelbijproducten zijn schaars
De vraag naar bijproducten is relatief goed voor de tijd van het jaar. Aardappelbijproducten zijn zelfs schaar op het moment. De oude en nieuwe oogst aardappelen sluiten, zoals het er nu voor staat, niet goed op elkaar aan en verwerkers hebben ongeplande stops. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen (voor zo ver die te krijgen zijn) blijft gelijk aan vorige week op €60 per ton. Van schaarste in bierbostel is geen sprake, maar enkele leveranciers geven aan dat er absoluut geen overschot is. De markt is nu aardig in balans en de DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk op €3,70 per procent droge stof.

Naar snijmaïs is redelijk wat vraag voor deze tijd van het jaar, maar kopers stellen hoge eisen. Dat past niet overal goed bij het aanbod van maïs. Daarbij zijn er overigens wel flinke verschillen tussen handelaren. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs staat deze week op €110 per ton.

De handel in hooi is rustig. Voor zowel graszaad- als weidehooi wachten kopers op de nieuwe oogst. Het eerste weidehooi van 2023 komt voorzichtig op de markt, maar dat zijn nog geen grote volumes. De Indicatieprijs voor weidehooi staat op €190 per ton en voor graszaadhooi loopt de prijs van €145 tot €155 per ton, afhankelijk van het ras. In stro is wat meer handel, maar ook hier is het bij de meeste handelaren niet echt druk. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €145 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden