Shutterstock

Analyse zuivel

Foliekaas versterkt rol van melkprijsredder

2 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De kaasprijs heeft dit jaar een bijzondere rol op de zuivelmarkt en acteert steeds meer als melkprijsredder. En hoewel Goudse foliekaas al maanden de best renderende ‘commodity’ is, deed het product er de laatste week nog een schepje bovenop. Volgens producenten en handelaren met name sinds de ‘private label beurs’ PLMA in Amsterdam. De spotmelkprijs zet de opmars richting uitbetaalprijs ondertussen niet door.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering voor deze week komt uit op €3.555 per ton, maar wie nu nog moet bestellen, krijgt bij de grote fabrikanten te horen dat dan €3.650 moet worden betaald. Sommige producenten durven zelfs nog €100 per ton meer te vragen.

Of dit realistisch is, moet de komende weken helder worden. Vooralsnog worden voor het derde kwartaal van dit jaar nog slechts beperkte volumes verkocht tegen een prijs van €3.650, maar het aanbod is naar verluidt ook beperkt.

Wie foliekaas met Frau Antje-label wil, moet ook ruim €100 extra betalen.
Mozzarella doet ook mee in het prijsspurtje omhoog en noteer €3.490 per 1.000 kilo. Het is momenteel de meest verkochte kaassoort en heeft het seizoen mee. Met genoemde prijs is het voor fabrikanten ook de meest aantrekkelijke kaas om te maken, want het heeft een hoger vochtgehalte/ lager gehalte aan droge stof.

De prijzen voor Cheddar en Emmentaler kazen zijn op hetzelfde moment stabieler. Alle Cheddar Curd trekt nog aardig aan in prijs. Opmerkelijk is ook dat, terwijl de foliekaas sterk in prijs stijgt, de prijs van natuurkaas achterblijft. Jonge natuurkaas kost nu ongeveer evenveel als foliekaas, en is daarmee minder aantrekkelijk om te maken.

Op de poedermarkt zijn deze week overwegend nog kleine plusjes te noteren, behalve voor weipoeder voor feed-toepassingen. De stemming op deze markt is ook een beetje lauw, omdat er niet heel veel vraag is, ook niet vanuit exportmarkten. In de voorbije weken zijn er wel diverse volumes verkocht naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar daarvandaan is het ook weer stiller geworden. Een klein gelukje voor Europa is dat de dollarkoers een klein beetje helpt. Binnen Europa is het ook relatief rustig, zo wordt gemeld.

Op de markt voor vloeibare zuivel gingen deze week de prijzen het meest omlaag. Magere melkconcentraat verloor bij DCA €120,00 per ton, room €200,00.  Oorzaak is een verminderde vraag vanuit de versmarkt. Voor de productie van magere melkpoeder is concentraat volgens marktpartijen nog steeds te duur.

Ook de boterprijs staat licht onder druk. De markt voor rauwe spotmelk lijkt in grote lijnen stabiel, maar volgens meerdere partijen bewogen de prijzen tegen het einde van de week toch duidelijk omlaag. De piek in de melkaanvoer is voorbij. Een enorm aanbod van product is er dus niet, maar daar staat ook weinig vraag tegenover.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden