Shutterstock

Nieuws melk

Melkprijs Nederland raakt verder achterop in Europa

6 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De Nederlandse melkprijs is in de maand april verder achterop geraakt ten opzichte van het Europese gemiddelde. De Ierse zuivelaars zitten op het laagste niveau qua uitbetaling, terwijl in Spanje en Finland het meest wordt betaald aan de aangesloten melkveehouders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de melkprijsvergelijking van de European Dairy Farmers (EDF), die maandelijks wordt gepubliceerd door ZuivelNL. Ten opzichte van maart daalde de gemiddelde melkprijs in de vergelijking van de EDF met zo'n €3,60 naar €45,32 per 100 kilo standaardmelk. FrieslandCampina bleef daar €2,21 onder. In maart was het verschil nog €0,42 per 100 kilo.

Toen betaalde FrieslandCampina nog wel één van de hoogste melkprijzen over de voorbije twaalf maanden. Dat is nog steeds zo, maar toch is ook daar het beeld veranderd. Nog steeds staat het Duitse DMK aan kop met een gemiddelde prijs van €56,19 per 100 kilo, maar kort daar achter staat het eveneens Duitse Hochwald met een twaalf maands gemiddelde van €56,04 per 100 kilo. Het Belgische Milcobel betaalde volgens de vergelijking van de EDF een melkprijs van €42,00 per 100 kilo in april en een twaalf maands gemiddelde van €53,28 per 100 kilo.

In de vergelijking zijn voor de meeste Europese zuivellanden meerdere bedrijven opgenomen, voor Frankrijk wel vier bedrijven en voor Ierland drie. Voor Nederland (FrieslandCampina) en België (Milcobel) evenwel steeds maar één bedrijf. Voor Polen is niets opgenomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden