Shutterstock

Nieuws Melk

Rabo waarschuwt goed op liquiditeit te letten

6 Juni 2023 - Klaas van der Horst

Melkveehouders doen er verstandig aan om hun kas goed in de gaten te houden, omdat er financieel gezien diverse piketpaaltjes zijn verzet. Daarvoor waarschuwt de Rabobank. De marge is veel krapper door tal van kostenstijgingen en een flink gedaalde melkprijs. En dan is er ook nog de belastingaanslag over vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bank ziet dat nog niet alle melkveehouder rekening hebben gehouden met de belastingaanslag. De daling van de melkprijzen die boeren ontvangen is voorlopig wel ten einde gekomen, maar het evenwicht op de zuivelmarkt is broos en het prijsniveau is in Europa nog altijd relatief hoog ten opzichte van andere werelddelen. 

In de Verenigde Staten zijn de prijzen voor boerderijmelk lager en ook in Nieuw Zeeland gaan de prijzen steeds verder onderuit. De melkprijzen in de EU worden grotendeels op peil gehouden door de retailafzet (maar die is niet altijd even goed) en als gevolg van een toegenomen export van boter en melkpoeder. De export van kaas is in de voorbije maanden tegengevallen. Daarbij komt ook dat veel grote exportmarkten, waaronder China, minder product afnemen dan vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox