Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Het weer is de smaakmaker op de ruwvoermarkt

6 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is lastig te peilen wat er gebeurt op de ruwvoermarkt. Bij de kuilgras en weidehooi lopen oude oogst en nieuwe oogst door elkaar. Met directe tekorten aan voer bij veehouders valt het over het algemeen mee, maar met de droge jaren met tegenvallende ruwvoeropbrengsten nog vers in het geheugen nemen sommige boeren toch liever het zekere voor het onzekere.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste snede gras was gemiddeld genomen goed, maar de hergroei zou vlotter mogen. Een buitje zou helpen, maar dat zit de komende dagen niet in de weersvoorspellingen. Maïs staat maar wat te kwarren door de lage (nacht)temperaturen. Dit zegt natuurlijk nog lang niet alles over wat het groeiseizoen verder nog in petto heeft. Sommige veehouders, die doorgaans wat schraal in ruwvoer zitten, komen nu al in actie. Dat gaat lang niet altijd via de handel maar bijvoorbeeld via de buurman die wel een vrachtje foliebalen kwijt wil.

In kuilgras van de oude oogst is weinig handel op het moment. Het aanbod komt voor een belangrijk deel van veehouders die stoppen. Boeren die nog gras over hebben en de silo leeg willen hebben voor een tweede snee zijn er niet veel op het moment. Omdat er maar beperkt handel is met bovendien ook nog grote verschillen in kwaliteit, is het lastig om tot een representatieve indicatie prijs te komen. Voor goed kuilgras dat direct gevoerd kan worden komt de DCA Indicatieprijs desondanks uit op €100 per ton.

Vraag naar bijproducten
De vraag naar bijproducten trekt volgens enkele handelaren weer wat aan. Veehouders zoeken weer wat meer aanvullingen voor in het rantsoen en enkelvoudige voerproducten blijven prijstechnisch interessant volgens insiders. Het is zeker niet zo dat de wachttijden oplopen maar 'de vertegenwoordigers moeten eerder remmen dan dat ze aan de bak moeten om bijproducten kwijt te raken', aldus een leverancier. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week op €3,70 per procent droge stof. Aardappelbijproducten en voeraardappelen zijn en blijven schaars. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen staat op €60 per ton als ze überhaupt te krijgen zijn.

Bij weidehooi loopt net als bij kuilgras de handel tussen oude en nieuwe oogst door elkaar. Kopers van hooi van vorig seizoen zijn vooral maneges die kleine voorraden aanhouden en hooi willen hebben dat direct gevoerd kan worden. De DCA Indicatieprijs voor hooi van 2022 komt uit op €190 per ton. In hooi van dit seizoen is op de klant geleverd nog niet veel handel, maar bij wat er gedaan wordt worden prijzen genoemd door fouragehandelaren rond €150 à €160 per ton franco geleverd.

Stro raakt op
Stro en graszaadhooi raken een eind op. Vooral in graszaadhooi hebben de meeste handelaren nauwelijks nog wat te doen. Het is vooral een kwestie van de schuren leeg maken, zo lijkt het. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi doet deze week wel een stapje omhoog en loopt van €160 voor Engelsraai tot €170 voor Roodzwenk. Tarwe- en gerstestro blijven ongewijzigd op €145 per ton. Ook hier is de achterkant van de schuur inmiddels te zien bij de meeste handelaren en akkerbouwers. Nog even een vrachtje bijkopen in Duitsland of Frankrijk wordt ook steeds moeilijker.

De markt voor snijmaïs laat weinig veranderingen zien. Het aanbod van goede maïs houdt volgens verschillende fouragehandelaren niet over en voor wat er beschikbaar komt is snel een koper te vinden. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft dan ook ongewijzigd op €110 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden