Shutterstock

Analyse Melk

Melkdumpingen en snel dalende zuivelexport in VS

12 Juni 2023 - Wouter Baan

De Amerikaanse zuivelexportcijfers vertoonde al haarscheurtjes en laat over april een flinke teruggang zien. Dit blijkt uit cijfers van de Amerikaanse zuivelexportfederatie (USDEC). Naast dat de zuivelexport stagneert, kampen delen van de Midwest met een melkoverschot en dat noopt soms tot het dumpen van melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In volume daalde Amerikaanse zuivelexport in april met 13% tot 185.476 ton milk solids, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De onderliggende waarde ging zelfs met 17% terug tot $697 miljoen. Over de volle breedte van het productspectrum is de daling zichtbaar. Met een daling van 15% komt de grootste daling op het conto van weipoeder. De teruggang is duidelijk een trendbreuk, want het zijn de slechtste exportcijfers in ruim vier jaar.

De oorzaak hiervan is een gebrek aan vraag op de wereldmarkt. Vooral China koopt aanzienlijk minder volumes. Hoewel het land de coronaregels al een tijdje heeft opgeheven, zijn Chinese consumenten terughoudend om geld uit te geven. Daar komt bij dat de Chinese zuivelproductie groeicijfers laat zien. De Chinese zuivelimport ligt in 2023 ruim 20% lager dan vorig jaar.

Melkdumpingen in Midwest
Ondertussen draait de productiecapaciteit in de Amerikaanse zuivelsector op volle toeren. Op sommige plekken is het aanbod groter dan de vraag. In de Midwest, met grote melkveestaten als Michigan, Minnesota en Wisconsin, zijn melkveehouders daarom soms genoodzaakt om melk te dumpen. Dit komt mede doordat een fabriek van Hastings creamery voor een periode van zes weken door de autoriteiten is stilgelegd. Dit vanwege overtredingen met afvalwater.

Dit levert op sociale media schrijnende beelden op van melkveehouders die melk op hun land uitrijden. Ook op de spotmarkt zijn er te weinig afzetmogelijkheden. Het overbruggen van lange transportafstanden is lastig te organiseren, of simpelweg te duur.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox