A-ware

Nieuws melk

Twee miljard kilo meer melkimport door krimp vee

13 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De Nederlandse zuivel zal, als de stikstofplannen doorgaan, in 2030 zo'n 2 miljard kilo meer melk gaan importeren uit België en Duitsland. Dit is nodig om het verlies aan melk in eigen land te compenseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit zei directeur Christophe Lafourge van marktonderzoeker Gira tijdens de jaarvergadering van de Belgische zuivelorganisatie BCZ/CBL.

Lafourge gaat er voor zijn analyse vanuit dat de Nederlandse stikstofplannen onverkort worden doorgevoerd. Hij rekent de gewenste emissiereductie van stikstof met 30% daarbij om naar een melkplasreductie met 4 miljard kilo. Dit verlies zal volgens hem niet helemaal worden gecompenseerd met extra import, maar 50% compensatie zal volgens Gira wel lukken.

De beurs trekken
Om dat volume binnen te halen, is wel nodig dat de Nederlandse zuivel de beurs trekt, wat nog meer strijd om de melk veroorzaakt. Gira gaat er evenwel van uit dat de zuivelbedrijven in Nederland zich dat kunnen veroorloven, met name door nog meer toegevoegde waarde uit melk te halen. Gira denkt dat de sleutel daartoe ligt in het verder tot waarde brengen van zuivelingrediënten, waarvoor een diepere verwerking nodig. Bijvoorbeeld door wei niet meer simpel te drogen tot weipoeder, maar meer weipoederconcentraten en wei-isolaten te maken.  

Voor de Belgische en Duitse zuivelindustrie kan het winkelen over de grens van de Nederlandse collega's vervelende consequenties hebben. Als de genoemde 2 miljard kilo helemaal uit België wordt gehaald, moet de Belgische zuivel 46% van de binnenlandse melkplas missen. Overigens groeit de melkplas in België nog steeds met diverse procenten per jaar. Dus misschien valt de schade nog iets mee. Voor westelijk Duitsland is extra melkontttrekking door de Nederlanders dan veel minder ingrijpend, want door gaat het bij 2 miljard kilo om slechts 17% van de melkplas.

Intrekgebied vergroot
Nu halen diverse Nederlandse zuivelbedrijven al aardig wat melk op in België en Duitsland. In België zijn zeker vier Nederlandse verwerkers actief. In Duitsland wordt iets minder aangekocht, maar FrieslandCampina heeft bijvoorbeeld per 1 juni van dit jaar het coöperatieve intrekgebied in Duitsland juist fors vergroot. Speciaal met het oog op de toekomst.  

De vraag naar zuivel in het algemeen zal volgens Gira de komende jaren gewoon blijven toenemen. Oorzaak is de nog steeds groeiende wereldbevolking. De huidige trend naar meer plantaardig voedsel in veel Westerse landen zal dit niet ombuigen. De meeste groei komt van kaas, room en hoogwaardige ingrediënten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden