Shutterstock

Nieuws melk

Belgisch Solarec nieuwe aanbieder op GDT

14 Juni 2023 - Klaas van der Horst

Zuivelbedrijf Solarec, grotendeels in eigendom van Laiterie des Ardennes, gaat product aanbieden op het GDT-platform. Waarschijnlijk gebeurt dat vanaf de komende nazomer, waarbij magere melkpoeder (SMP) als eerste wordt aangeboden. Nadere details worden nog uitgewerkt.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt een woordvoerder van het bedrijf. In een later stadium kunnen ook boter, volle melkpoeder en mozzarella worden aangeboden.

Na Arla, is Solarec hiermee het tweede Europese zuivelbedrijf dat gebruik maakt van het GDT-platform. Voor Solarec is het een nieuwe, verkennende stap, maar ook een kans, zo vindt het bedrijf. Het GDT-platform heeft een mondiaal bereik en zorgt ook voor naamsbekendheid. Het geeft Solarec dus een kans om zich te bewijzen en te versterken. Directeur Louis Ska: "Door aan te sluiten bij GDT zijn we in staat geloofwaardige referentieprijzen voor ons product te krijgen op een efficiënt en betrouwbaar platform."

De fabriek van Solarex in Recogne
De 'oude' fabriek van Solarec in Recogne. Dit is ook de locatie met de grootste verwerkingscapaciteit.

Het GDT-platform is opgezet door Fonterra, maar nu in handen van drie partijen, die elk een derde van de aandelen bezitten. Naast Fonterra zijn dat twee beurzen: de EEX en de NZX. In de voorbije maanden hebben zich ook enkele Amerikaanse verwerkers aangesloten bij het platform. Daarmee is de GDT veel minder een Nieuw-Zeelands feestje geworden, hoewel het aanbod vanuit Nieuw-Zeeland nog wel dominant is.  

Solarec verwerkt jaarlijks 1,55 miljard liter melk in fabrieken in Recogne en Baudour. Daar maakt het onder meer 110.000 ton melkpoeder, 50.000 ton boter en 190 miljoen liter UHT-melk. In de nieuwe fabriek in Baudour wordt daarnaast mozzarella gemaakt. Er is een capaciteit voor 32.000 ton product. Naast LDA zijn er nog vier andere Duitse en Franse coöperaties mede-eigenaar van Solarec.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden