Eigen foto

Analyse Voer

Ruwvoermarkt gaat cruciale fase in

20 Juni 2023 - Wouter Baan

Door de aanhoudende droogte is van grasgroei nauwelijks sprake meer. Hoewel er deze week de nodige neerslag is voorspeld, zijn de tekorten nog lang niet ingelopen. Kwalitatief goed ruwvoer was al schaars en nu gaat iedereen ook nog eens op de voorraden zitten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op moment van schrijven is het nog onzeker hoeveel regen er gaat vallen. In heel Nederland is neerslag in meer of mindere mate welkom, want in toenemende mate refereren de oudere insiders aan 1976 toen vrijwel de hele zomer geen neerslag viel. In de afgelopen jaren was het ook droog, maar werd de situatie vaak pas aan het eind van het groeiseizoen kritiek.

Nu lukt het al bijna niet om een goede derde snede binnen te halen. Mogelijk ontstaat er eind deze week wat verlichting, maar het droogteprobleem is voorlopig nog niet ten einde. Voor de gewasontwikkeling zitten veel gewassen gaan een cruciale fase, waar bij aanhoudende droogte op groei ingeboet gaat worden. Niet in de laatste plaats geldt dit voor maïs.

Prijshoudend
De handel in ruwvoeders is – ondanks de droogte – nog niet heel levendig. Dit komt omdat de grasvoorraden schaars zijn, waardoor er ook nauwelijks aanbod loskomt. Ook melkveehouders die overschotten hebben, zijn terughoudend om partijen aan te bieden. In hogere prijzen resulteert het vaak nog niet, maar normaal gesproken dalen de prijzen vaak in deze tijd van het jaar. Dat is nu niet aan de orde. Met de graanoogst voor de deur komt er vermoedelijk wel meer stro los in de komende weken dat vaak af land al van eigenaar wisselt. 

Bierbostel omhoog
De bijproducten in de vorm van bierbostel en aardappelrestromen zijn goed gevraagd en stijgen daarom in waarde. Na vier stabiele weken stijgt de DCA-indicatieprijs met €0,10 tot €3,80 per procent droge stof. Het is de eerste stijging sinds begin 2023. In toenemende mate wordt bierbostel in de rantsoenen opgenomen om het ureumgehalte in de melk te verhogen.

Klik hier om de prijzen te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden