Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Zuivelbusiness

Boter trekt de aandacht op vlakke Global Dairy Trade

20 Juni 2023 - Wouter Baan

De gemiddelde prijs op de Global Dairy Trade blijft met $3.479 per ton op hetzelfde niveau steken als de vorige veiling in juni. Dit suggereert dat er vandaag weinig spannends is gebeurd, maar niets blijkt minder waar te zijn.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wanneer we inzoomen op de verschillende zuivelfabricaten, dan zijn er namelijk behoorlijke bewegingen zichtbaar. De boterprijs springt met een plus van 5,5% tot $5,379 per ton het meest in het oog. Dit is het hoogste niveau in bijna een jaar. De opwaartse beweging staat bovendien haaks op het sentiment in Europa, waar de vetmarkt recent juist wat zwakker aanvoelt. Mogelijk dat de Europese botermarkt hierdoor ook weer een impuls krijgt.

Cheddar in de min
Tegenover de plus in boter staan lagere prijzen voor magere melkpoeder en cheddar. Cheddar verliest 3,3% tot $4,533 per ton. Ook hier wijkt de GDT af van de Europese markt die in de voorbije weken juist terreinwinst boekte. Magere melkpoeder daalt met 2,3% tot $2.667 per ton. Dit is wel in lijn met het zwakke beeld op de Europese markt. Volle melkpoeder maakt een pas op de plaats.

Het verhandelde volume kan tijdens de laatste veiling van de eerste helft van dit jaar krap boven de 20.000 ton standhouden, maar desalniettemin is het volume relatief laag te noemen. Dit correspondeert met het beeld van een markt waar het handelstempo gevoelsmatig al wekenlang laag ligt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden