Shutterstock

Nieuws melk

Chinese zuivelregio's krijgen dreun van droogte

27 Juni 2023 - Klaas van der Horst

China wordt al vele maanden gemist als grote koper op de mondiale zuivelmarkt, maar aanhoudende droogte gecombineerd met extreme hitte teistert de Chinese melkveehouderijgebieden. Dit krijgt steeds meer gevolgen voor de productie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chinese media melden dat in het noordwesten van Binnen-Mongolië, het noorden van Hebei, in Noordoost-Liaoning sprake is  van ernstige droogte. In de gebieden daar net onder is de situatie minder erg, maar ook daar is sprake van schade aan het gewas. Volgens Chinese media is zo'n 3 miljoen hectare landbouwgrond voor de melkveehouderij stevig getroffen. Gewassen zijn verdroogd of zijn gestopt met groeien. Daardoor zouden 760.000 stuks grootvee met voertekorten kampen.
Ook 200.000 mensen zouden te weinig eten hebben. Dit lijkt voor China een relatief beperkt aantal,maar het noorden van het land is verhouding dun bevolkt.

De effecten op de totale zuivelvoorziening in het land lijken nu nog niet sterk merkbaar, maar zullen de komende tijd verder blijken. Het is niet het enige probleem voor de Chinese landbouw. Het zuiden kampt juist met overstromingen, waardoor rijst en andere graangewassen worden getroffen. Eerder kampte het centrale deel van het land met droogte en hitte, waardoor ook daar schade werd toegebracht aan de rijst- en visteelt.

Wetenschapper schrijven de weersextremen toe aan het El Niño-effect. Het Chinese leiderschap volgt de ontwikkelingen nauwgezet en uit haar zorg over de eigen zelfvoorzienendheid en voedselzekerheid. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox