Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Nieuwe oogst geeft nog geen lucht op de voermarkt

27 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoermarkt zit tussen de oude en nieuwe oogst. Het eerste nieuwe wintergerstestro komt op de markt evenals weidehooi en kuilgras van de nieuwe oogst dat al wat langer te krijgen is. Maar er blijft ook handel in deze producten van het vorige oogstjaar. Dat maakt dat er behoorlijk brede prijsrange is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week viel er wat regen, maar op een enkele stortbui na - waar je ook meer last dan gemak van hebt - heeft het geen zoden aan de dijk gezet om de groei in het gras en de maïs te krijgen. De hoge temperaturen van rond de 30 graden helpen daarbij ook niet bepaald. Dat maakt dat veehouders die normaal wat ruim in het ruwvoer zitten toch even aankijken of er nog een fatsoenlijke snee gras opkomt voordat ze willen verkopen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen handel is in kuilgras, maar kwaliteit is wel een punt van aandacht. Wat er voornamelijk wordt aangeboden zijn een paar vrachtjes om de silo leeg te maken of wat overgeschoten foliebalen. Goed kuilgras voor geiten of waar de koeien echt melk op geven is moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft op relatief hoog niveau staan met €105 per ton.

Graszaadhooi is een heel eind op
Bij weidehooi is het verschil tussen oude en nieuwe oogst relatief klein. Voor hooi uit de bewaring dat direct gevoerd kan worden zit de prijs gemiddeld op €190 per ton voor zowel oude als nieuwe oogst. Heb je als koper eigen opslag en ben je flexibel met leveren, dan noemen handelaren prijzen van rond de €170 voor weidehooi direct af land franco geleverd. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi komt uit op €180 per ton. Graszaadhooi wordt schaars en lang niet alle fouragehandelaren kunnen nog graszaadhooi leveren. De nieuwe oogst laat niet lang meer op zich wachten, maar het duurt toch al gauw nog een paar weken voor er op grote schaal nieuw aanbod is. De DCA Indicatieprijs doet desondanks een klein stapje terug naar €150 per ton en prijsverschillen naar ras zijn er nauwelijks nog. Het is net wat er nog in de schuur ligt.

Het eerste wintergerstestro van de nieuwe oogst druppelt onderhand uit Frankrijk binnen. In Nederland is ook een start gemaakt met de wintergerstoogst maar dat zijn niet de grote volumes stro die het verschil maken op de markt. De DCA Indicatieprijs voor gerstestro van de nieuwe oogst wintergerst start op €125 per ton. Voor tarwestro blijft de prijs stabiel op €145 per ton.

De vraag naar bijproducten blijft goed, mede omdat veehouders graag wat aanvulling zoeken in het rantsoen om de matige grasgroei te compenseren. Het aanbod houdt echter niet over. Vooral de aardappelproducten als stoomschillen, snippers en voeraardappelen zijn moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft op €60 per ton staan. Ook de indicatieprijs van bierbostel is ongewijzigd op €3,80 per procent droge stof.

Ook naar snijmaïs blijft veel vraag, melden verschillende handelaren. Goede maïs is makkelijker te vinden dan kuilgras maar het is zeker niet zo dat kopers de maïskuilen voor het uitkiezen hebben, zeker als je kritisch bent op de kwaliteit. De DCA Indicatieprijs voor goede maïs komt uit op €110 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden