DMK

Nieuws melk

Duits DMK trots op bovengemiddelde melkprijs

28 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De Duitse zuivelreus DMK, moederbedrijf van ook DOC Kaas, is er trots op dat het vorig jaar een duidelijk bovengemiddelde melkprijs kon uitbetalen in Duitsland. Het bedrijf heeft daar doorgaans moeite mee, maar vorig jaar boekte het een plus van €1,30 boven het Duitse gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit maakte CEO Ingo Müller duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers van de coöperatie. Het bedrijf betaalde de boeren een gemiddelde melkprijs uit van €53,60 per 100 kilo melk (bij 4,2% vet en 3,4% eiwit). Gedurende 2021 bedroeg de gemiddelde melkprijs nog €35,88 per 100 kilo melk.

Het resultaat over 2022 was wel iets lager dan dat over 2021 en kwam uit op €22,7 miljoen. Dat was €27 miljoen. De omzet steeg een fractie, van €5.466 miljoen naar €5.470 miljoen.

Dit lijkt heel weinig in een jaar dat de melkprijzen door het dak gaan en er geen massaal ledenverlies is. Er is dan ook een andere oorzaak. DMK heeft in 2021  een groot aandelenpakket in Fude + Serrahn verkocht, waardoor het belang werd teruggebracht tot 10%. Daardoor mag de omzet van F+S niet meer worden meegerekend.

DMK heeft vorig jaar naar eigen zeggen op vrijwel alle fronten goed gedraaid. Het is daarbij ook trots op de toenemende omzet die wordt behaald met de verkoop van melk- en zuivelvervangers. De producten van DMK worden daarbij relatief vaker gekocht dan die van concurrenten, zo meldt het bedrijf. Vooral op de markt voor desserts op basis van zuivelalternatieven doet DMK het goed. Het bedrijf zet daarbij gericht in op gebruik van haver als grondstof en niet op soja. In de vegamarkt voor desserts en dranken wordt meestal gebruik gemaakt van soja als basisingrediënt. Met haver kan DMK zich naar eigen zeggen positief onderscheiden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox