Shutterstock

Analyse fosfaatrechten

Prijzen fosfaatrechten tot nog toe relatief laag

28 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De markt voor fosfaatrechten is dit jaar tot nog toe een tamme markt, zeker als het gaat om de prijsvorming. Waar in andere jaren gemakkelijk de €140 per kilo werd aangetikt voor kooprechten (ook in de eerste helft van het jaar) wil de prijs dit jaar niet boven de €134 komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze situatie kan in de tweede helft van het jaar nog veranderen, maar de voortekenen zijn niet geweldig. Er hangt veel onzekerheid boven de markt door allerlei mogelijke soorten van overheidsingrijpen. De melkprijs is daarbij ook een stuk lager dan vorig jaar. Toen hielpen de hoge melkprijzen de prijs van fosfaatrechten in het najaar tot boven de €180 per kilo. En waar anders de btw-teruggave aan het einde van het kwartaal nog weleens een impuls aan de handel kon geven, lijkt dit lokkertje nu ook niet te werken.

Begin dit jaar waren de prijzen ook al niet erg hoog, maar toen werden volgens handelaren wel behoorlijk wat transacties gedaan. Ook dat is allang niet meer zo. De prijzen staan momenteel weer onder druk en er is sprake van een stugge markt, zo valt te horen. Met de vakantieperiode in aantocht lijkt het er niet veel beter op te zullen worden.

Mogelijk dat de leasemarkt na de zomer voor iets meer leven in de brouwerij zorgt. Tot nog toe was daar helemaal weinig te beleven. Dat is voor de eerste helft van het jaar ook iets minder vreemd. Voorlopig zitten nog weinig veehouders in de knel met hun productievolume melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden