Shutterstock

Analyse Zuivelmarkt

Spotmelk spaarzaam lichtpuntje op zuivelmarkt

30 Juni 2023 - Klaas van der Horst

rauwe melk voelde deze week iets steviger op de spotmarkt, maar dit was dan ook het enige product waarvan de notering deze week een klein plusje liet zien. Voor het overige had de zuivelmarkt last van een zwakke vraag, veel concurrentie op de exportmarkten vanuit Nieuw-Zeeland en de VS en een aanstormende vakantieperiode. Hierdoor daalden bijna alle prijzen. Room ging het hardst in prijs naar beneden, over de dalende boter- en magere melkpoederprijzen zijn er meer zorgen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grootste prijsstap naar beneden was, zoals gezegd, te zien bij room. Dit lijkt mede een gevolg van de zwakkere botermarkt. Magere melkconcentraat werd ook opnieuw iets goedkoper, maar van dit product komt dan ook extra volume op de markt omdat diverse poederfabrikanten even iets minder gaan verpoederen. Dit vanwege de zwakke markt voor melkpoeder. Zo sparen ze droogkosten uit en ontvangen ze bovendien sneller geld voor hun product, zo valt te horen.

Minder aanvoer
Bij spotmelk ging het even iets anders, omdat er seizoensmatig toch al iets minder aanvoer is, en ook het warme weer van de laatste weken effect heeft. Daarnaast proberen verwerkers zo veel mogelijk rauwe melk weg te houden van de spotmarkt.
De spotmelkprijs zit momenteel intussen weer aardige dicht bij de grondstofwaarde van melk, maar de uitbetaalprijzen van de fabrieken blijven er nog altijd boven, zij het wel veel minder dan in de eerste maanden van het jaar.

Dit verschil zal met de nog steeds verder dalende commodity-prijzen de komende maanden wellicht nog kleiner worden.
Room daalde ook vorige week al aardig in prijs. De boternotering hield toen nog stand.  Deze week is het gedaan met de plussen en bewoog de notering de andere kant op. Er kwam meer goedkoop Iers en Pools aanbod op de markt en een toenemend aantal kopers zwichtte daarvoor. Daarnaast doet zich het effect van een beginnende vakantieperiode voelen en zijn er ook aardig wat voorraden. Voor Nederland, Duits, Belgisch product houdt de prijs nog een beetje stand, het alternatieve aanbod zit er al snel zo'n €300 per ton onder.

Magere melkpoeder wordt ook moeilijker verkocht. Van dit product kreeg met name de prijs voor prompte levering een klap omlaag. Hiervoor worden prijzen genoemd tot €2100 per ton. Voor iets verder weg is het minder dramatisch. In de DCA-notering is dan ook een bescheidener totaal-effect zichtbaar.

De verwaarding van de andere commodity-melkpoeders is minder goed, door een combinatie van factoren. De vraag is zwak op de internationale markt. Europese exporteurs hebben bovendien veel last van Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse concurrentie, die hun producten agressief weg proberen te zetten op markten waar normaliter veel Europees product heen gaat. Dit omdat ook zij last hebben van een zwakke Chinese vraag.

En intern in de EU kan ook niet alles worden afgezet. Kopers daar hebben al veel product van te voren ingekocht, omdat ze dachten dat de melkprijzen in de tweede helft van dit jaar weer zouden stijgen. Nu zijn ze dus vaak al goed voorzien en reageren ze voorzichtig.

Mozzarella het zwakst
Op de kaasmarkt dalen de prijzen de laatste paar weken ook iets, maar daar is de schade voor de producenten vooralsnog beperkt. Wel begint zich ook hier een afzwakkende vraag af te tekenen. Opmerkelijk genoeg heeft zomerproduct mozzarella daar het meeste last van. Toch houdt de kaasprijs over het algemeen behoorlijk goed stand. Vooral gezien de algehele marktsituatie.
 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden