Leitenberger Photography / Shutterstock.com

Nieuws Zuivelbusiness

Boterprijs schiet omlaag op lagere Global Dairy Trade

4 Juli 2023 - Wouter Baan

Het zwakkere sentiment op de zuivelmarkt komt ook duidelijk tot uiting op de Global Dairy Trade. Vooral de boterprijs krijgt een opdoffer. Het enige wat ten opzichte van de voorlaatste veiling wel stijgt, is het verhandelde volume.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een verlies van 3,3% daalt de gemiddelde prijs terug tot $3.334 per ton. Dit is de grootste daling sinds half april. Vooral de boterprijs, die de afgelopen veilingsessies moet flink toeleggen, levert flink in en daalt met 10,3% tot $4.842 per ton. Dit bevestigt de zwakke ondertoon op de vetmarkt die ook in Europa de afgelopen zichtbaar is.

In het melkeiwit is de verwaarding niet veel positiever, gezien magere melkpoeder met 6% terugzakt tot $2.525 per ton. Ook cheddar gaat onderuit, met 3,1% tot $4.386 per ton. Volle melkpoeder is de meest stabiele factor met een daling van 0,4% tot $3.149 per ton. Enkel het verhandelde volume klimt naar boven tot krap 25.000 ton.

Fonterra vertrouwt op China
De lagere prijzen suggereren dat China momenteel opnieuw niet thuis geeft als koper. Dit is een situatie die al langer speelt. Opvallend is dat zuivelcoöperatie Fonterra en tevens medeorganisator van de GDT afgelopen week aangaf dat de Chinese zuivelconsumptie juist herstellende is van de lockdowns die pas begin dit jaar zijn afgeschaft. Fonterra verwacht met name in 2024 veel vraag uit China, maar signaleert nu al tekenen van herstel.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden