Shutterstock

Analyse Melk

Kantje boord of melkprijs boven 40 euro kan blijven

5 Juli 2023 - Wouter Baan

Hoewel de verschillen flink kleiner zijn geworden, blijft spotmelk ondergewaardeerd ten opzichte van de uitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen. Op FrieslandCampina, Vreugdenhil en Leerdammer zijn alle verwerkers nog bezig om de prijzen af te stemmen aan de verwaarding van melk. Het wordt daarbij kantje boord of...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voorlopig is de stand van zaken dat de gemiddelde melkprijs met krap €0,30 is teruggezakt tot €40,66 per 100 kilo, maar verwerkers als Cono en Vreugdenhil moet de uitbetalingsprijs voor deze maand nog kenbaar maken. Vreugdenhil had in juni al een bodem gelegd, dus de neerwaartse druk vanuit die kant lijkt gepareerd. Cono voerde in juni een milde verlaging door en is dus aan het finetunen. Vanuit dit perspectief lijkt een gemiddelde melkprijs boven de genoemde psychologische grens haalbaar, maar dan moeten de andere verwerkers in augustus geen verdere verlagingen meer doorvoeren. DOC Kaas is daarin de onzekere factor, gezien de verlagingen tot nu toe geen afrondend karakter hebben. 

Tijdens de verlagingen in de voorbije maanden is de melkprijsvergelijker flink opgeschud. DOC Kaas en Vreugdenhil domineren de kopgroep niet meer, terwijl FrieslandCampina zich tegen de verwachting in heeft ontpopt tot beste uitbetaler. En enkel A-ware is in de top-3 blijven staan. 

Spotmelkprijzen stagneren 
De opleving van de spotmelkprijs stagneert voorlopig rond €35 per 100 kilo. De verwachting is dat de spotmelkprijzen in de komende maanden kunnen aantrekken, zo wijst althans het langjarig gemiddelde uit. Qua beweging wordt die lijn dit jaar redelijk gevolgd, hoewel de spotmarkt wel onder het langjarig gemiddelde beweegt. In het verleden piekten de spotmelkprijzen vaak in september of oktober, als de melkaanvoer al een paar bezig is met de seizoensmatige daling.

Ondanks dat de seizoensmatige daling is ingezet, is de melkaanvoer nog altijd ruim. Vooral in Noordwest-Europa, waar landen als Nederland, Duitsland en België aanzienlijk meer melk zijn gaan produceren. Nu de melkprijzen fors zijn afgezwakt, is de prikkel bij melkveehouders weggenomen om de productie er stevig op te houden. Daarmee is het aannemelijk dat het melkoverschot langzaam gaat verdwijnen in de komende maanden. Dit kan de zuivelmarkt ook laten ontspannen. Ook dal zal nodig zijn om de melkprijzen boven €40 te houden, gezien de lucht op de markt sinds een paar weken weer betrekt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden