Vreugdenhil Dairy Foods

Nieuws melk

Vreugdenhil ziet omzet en winst flink oplopen

7 Juli 2023 - Klaas van der Horst

Vreugdenhil Dairy Foods heeft vorig jaar in veel opzichten een record gebroken. De omzet steeg met 50% en kwam uit op €1,25 miljard. De winst ging procentueel nog iets meer omhoog...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

CEO Albert de Groot schrijft de bijzondere prestaties toe aan de 'uitermate volatiele' markt in 2022. "De onstabiele situatie in de wereld; het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, de sterke prijsschommelingen van grondstoffen, grote fluctuaties in energieprijzen én de spanningen in China, hebben ervoor gezorgd dat in de eerste helft van het jaar de prijzen sterk opliepen, waardoor wij in staat waren een historisch hoge melkprijs uit te betalen. Na de zomer begonnen de prijzen te dalen."

Bestuurder Jan Vreugdenhil is evenwel tevreden over hoe het bedrijf zich door alle ontwikkelingen heen heeft geslagen. "In wat wederom een bijzonder jaar genoemd mag worden, waarin de naweeën van de COVID-19- pandemie nog voelbaar waren, hebben we naast de hoge melkprijs ook een goed jaar weten te realiseren," stelt hij.

Herstel winst
Dat blijkt ook uit de kerncijfers van 2022. Met de omzet steeg ook de winst. Die ging van €15,3 miljoen naar €37,5 miljoen. Daarmee herstelde het resultaat zich van de daling in 2021. Gerelateerd aan de verkopen staat de genoemde €37,5 miljoen voor 3% van de omzet, wat relatief bescheiden is. Tegenover de winst staan ook investeringen ter hoogte van €24,1 miljoen, onder meer in de nieuwe fabriek in Putten. Behalve de hoge zuivelprijzen droeg ook de toevoeging deze productielocatie bij aan de omzet, al was dat nog relatief beperkt. Reden is dat er na de aankoop nog diverse aanpassingen zijn verricht.

Plant-based
Doordat de droogtorens in Putten relatief klein zijn, kunnen door kleinere en vaak bijzonderder charges worden geproduceerd dan in de twee andere fabrieken met droogtorens.  In Putten wordt nu geitenmelkpoeder en biologische melkpoeder geproduceerd. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om er plant-based producten te verwerken.

Vreugdenhil ziet in de omzetcijfers over de eerste maanden in 2023, dat de vraag achterblijft. De markt is een duidelijke neerwaartse correctie aan het maken. De onderneming doet verder geen uitspraken over de verwachting voor het resultaat in 2023.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden