Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Prijs ondergeschikt aan beschikbaarheid van voer

11 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Matige groeiomstandigheden voor gras en maïs maakt veehouders voorzichtig met verkopen van ruwvoer terwijl de vraag er om dezelfde reden wel is. Er wordt dan ook naarstig gezocht naar alternatieve aanvullingen in het rantsoen maar, die zijn niet dik gezaaid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van wintergerst is een heel eind op weg en verschillende fouragehandeleren hebben inmiddels de nodige vrachten gerstestro gedaan. Ten opzichte van vorige week staat de DCA Indicatieprijs wat onder druk, maar met €115 per ton blijft gerststro behoorlijk aan de prijs. In tarwestro is minder handel op het moment. Daar is het nog even wachten tot de oogst echt begint. De DCA Indicatieprijs voor tarwestro van oogst 2022 blijft stabiel op €145 per ton. Verwacht wordt dat de prijs voor tarwestro de komende weken met zeg een paar tientjes gaat dalen, maar een diepe dip rond de oogst wordt niet verwacht. Zakt de prijs te ver of krijgen we een periode van wisselvallig weer rond de tarweoogst, dan kan de hakselaar onder de combine weleens het antwoord worden van de akkerbouw, zo waarschuwen verschillende insiders.

Graszaadhooi komt mondjesmaat op de markt. Het is nog wat aan de vroege kant. De markt moet zich nog zetten maar enkele handelaren melden dat er door veehouders best wel wordt geïnformeerd naar graszaadhooi. Ook hier zal overigens veel afhangen van het weer tijdens de oogst. Als de kwaliteit door regen tijdens de oogst tegenvalt, kan die vraag ook zo maar weer opdrogen. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi komt uit op €145 per ton. Daarbij moet wel de opmerking worden gemaakt dat Engels raai nauwelijks nog beschikbaar is.

Maïs is moeilijk te krijgen
In kuilgras en weidehooi is maar beperkt handel. Vooral naar kuilgras is er vraag maar aanbod is er nauwelijks. En als er wat beschikbaar komt, gaat dat vaak direct van boer tot boer al dan niet met bemiddeling van een plaatselijke loonwerker. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft stabiel op €105 per ton en voor weidehooi op €180 per ton. Naar snijmaïs is vraag voldoende, maar daar aanbod bij krijgen is bij tijd en wijle een hele kunst volgens fouragehandelaren. De DCA Indicatieprijs voor maïs doet een stapje omhoog naar €115 per ton.

Door de relatief hoge prijzen voor ruwvoer is er relatief veel belangstelling voor bijproducten. In combinatie met voerstro proberen sommige boeren zo te besparen op gras en maïs. Veehouders die uit zijn op koopjes komen echter bedrogen uit. Ook in de bijproducten houdt het aanbod niet over. Vooral de aardappelproducten zijn schaars door de relatief vroege lange zomerstop van de verwerkende industrie. Voeraardappelen zijn hoegenaamd niet meer te krijgen. Bierbostel is beter te krijgen, maar vandaag bellen en morgen leveren is er niet bij. Een wachttijd van anderhalf of twee weken is niks geks. De prijs van bierbostel blijft desondanks onveranderd op €3,80 per procent droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden