Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Vraag blijft erop zitten in ruwvoermarkt

18 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Door de regen van de afgelopen dagen zijn de groeiomstandigheden voor gras en maïs wat verbeterd. Dit wil echter niet zeggen dat de vraag daarmee inzakt. Goed kuilgras en snijmaïs blijft gewoon gezocht. En naar mate de graanoogst op gang komt, wordt er ook weer wat meer in stro gedaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Langzaamaan komt de tarweoogst in Nederland op gang en daarmee komt ook Nederlands stro op de markt. De piek in de stro-oogst moet nog komen, maar verschillende handelaren melden dat er wel geïnformeerd wordt door veehouders die een wintervoorraad aan willen leggen. Vraag naar stro is goed, maar akkerbouwers zetten vrij makkelijk de hakselaar aan volgens enkele insiders. De DCA Indicatieprijs voor tarwestro komt gemiddeld uit op €125 per ton, maar de prijsrange is breed op het moment. Voor gerstestro zit de DCA Indicatieprijs €5 boven de prijs van tarwestro.

Voor graszaadhooi is veel belangstelling volgens fouragehandelaren. Het aanbod houdt echter niet over. Deels komt dat door een krimp in het areaal, maar er lijkt ook iets meer door veehouders direct gekocht te worden, al dan niet met bemiddeling van een loonwerker. En ook hier is de hakselaar een populaire optie. Over alle rassen genomen komt de DCA Indicatieprijs uit op €145 per ton. Ook in weidehooi is er maar beperkt handel. "Om goed hooi te winnen heb je eigenlijk een week vast weer nodig en daar ontbreekt het aan", aldus een handelaar. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi blijft stabiel op €180 per ton.

Kopers willen wel, maar dan met er wel aanbod zijn
De handel in snijmaïs maakt geen gekke sprongen. Heel druk is het bij de meeste fouragehandelaren niet, maar het is ook weer niet zo dat er niks gebeurt. De Indicatieprijs voor goede snijmaïs komt deze week uit op €115 per ton. In kuilgras gebeurt niet veel. Kopers willen wel, maar er is maar beperkt aanbod. Omdat er maar weinig handel is en bovendien een grote verscheidenheid in wat er wel gedaan wordt, is het lastig een goede indicatieprijs vast stellen. De DCA Indicatieprijs komt uit op €105 per ton franco in de silo geleverd.

Het aanbod steekvaste bijproducten is nogal wisselend. Aardappelbijproducten zijn moeilijk te krijgen op het moment omdat de verwerkende industrie in de zomerstop zit. Ook in voeraardappelen is hoegenaamd geen handel. De DCA Indicatieprijs staat op €60 per ton, maar daarbij moet wel worden opgemerkt dat er nauwelijks aanbod is en dat als er iets beschikbaar is het een beetje is wat de gek ervoor geeft. Bierbostel is een stuk beter te krijgen en hier is de markt redelijk in evenwicht. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft onveranderd op €3,80 per procent droge stof. Vloeibare bijproducten, zoals bijvoorbeeld tarwegistconcentraat, kan een betaalbaar alternatief zijn voor de steekvaste producten volgens een leverancier, maar dan moet de afnemer daar wel op ingericht zijn en dat is in de melkveehouderij nog geen gemeengoed.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden