Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Italiaanse boeren klagen praktijken Lactalis aan

20 Juli 2023 - Klaas van der Horst

De Italiaanse boerenbond Coldiretti gaat de strijd aan met zuivelreus Lactalis. Dit heeft voorzitter Ettore Prandini gezegd. Aanleiding is volgens hem dat de onderneming de Europese regels schendt die moeten beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lactalis heeft een sterke positie op de Italiaanse zuivelmarkt. Het beheerst ongeveer een derde van de zuivelproductie, met name via dochterbedrijf Parmalat. Het bedrijf heeft de controle over zo'n 2 miljard kilo melkaanvoer, heeft 28 fabrieken, waarin zo'n vijfduizend mensen werken en boekt een jaarlijkse omzet van zo'n €2,8 miljard. 

Nu hebben de Italiaanse melkveehouders niet per se bezwaar tegen de sterke positie van Lactalis op de Italiaanse zuivelmarkt, maar wel tegen de wijze waarop het bedrijf omgaat met die sterke positie.

Coldiretti constateert dat Lactalis eenzijdige wijzigingen heeft doorgevoerd in de contracten met melkveehouders. Zo zou de zuivelaar de referentieprijzen hebben verlaagd en onder meer ook een nieuwe index met daarin ook nieuwe rekenfactoren hebben geïntroduceerd. Het gaat daarbij met name om referentieprijzen van andere Europese zuivelbedrijven, waar niets over is afgesproken en die het gemiddelde prijsniveau in het mandje met vergelijkingsprijzen sterk in het nadeel van Italië beïnvloeden.

Dit is dus tegen het zere been van de boeren, reden waarom hun vakbond een klacht heeft ingediend bij de inspectie van het ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit in Rome.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox