Bergfourage

Aangeboden door Berg Fourage

'Toekomst mestscheider in twijfel door kalkstrooisel'

27 Juli 2023

Op het moderne veebedrijf Koepon in Noord-Groningen kreeg bedrijfsleider Marcel Rijkers de afgelopen tijd heel wat ontwikkelingen voor zijn kiezen. Een uitbreiding van de stal, de overstap op melkrobots, een aantal werkroutines die op de schop gingen en een veestapel die steeds ouder wordt. Dat alles, in combinatie met gescheiden mest in de boxen, bleek extra risico te geven op uiergezondheid en celgetal.

De oplossing vond hij in het strooisel voor zijn diepstrooiselboxen; hij combineert nu de gescheiden mest met vlas alternatief-kalk. ''Door die combinatie krijgen we een droger en 'ruller' product, een mooiere bedding in de boxen en het is beter voor de uiergezondheid. Het werkplezier van minder koeien hoeven behandelen en meer melk in de tank, is ons heel wat waard'', stelt Rijkers.

Toekomst mestscheider in twijfel
Rijkers is zelfs zo enthousiast over het nieuwe instrooibeleid, dat hij zijn mestscheider voor de toekomst in twijfel trekt. ''Ik verwacht wel dat het een serieuze afweging wordt of we überhaupt nog investeren in een nieuwe mestscheider of dat we volledig overstappen op een kalkmengsel, zoals we dat nu gedeeltelijk doen.''

Kalk neutraliseert omgevingsbacteriën
Strooiselleverancier Berg Fourage ziet dit soort overwegingen heel regelmatig. Op veel bedrijven waar met gescheiden mest wordt ingestrooid, is sprake van een verhoogd celgetal met bijbehorende risico's voor de uiergezondheid. Om het celgetal te verlagen, adviseren zij bij te mengen met een kalkstrooisel of zelfs helemaal over te stappen.

''De kalk neutraliseert de omgevingsbacteriën die je bij gescheiden mest veel in de boxen vindt. Met een kalkmengsel creëer je een hygiënischer ligbed, waardoor het celgetal vaak al snel flink daalt. Bovendien verarm je hiermee niet de mest, maar verrijk je het juist met extra organische stof'', stelt productspecialist Henry Westerink.

Videoreportage bij Koepon
In de video een uitgebreide reportage op het Koepon Veebedrijf met actiebeelden van het mengen van beide strooisels en het instrooien van de boxen. Ook vertelt Westerink meer over de mogelijkheden van een kalkstrooisel bij gescheiden mest.

Meer weten over kalkstrooisels?
De fouragespecialisten van Berg Fourage helpen je graag op weg met de mogelijkheden van diverse stalstrooisels. Bel 0341-768222 of mail verkoop@bergfourage.nl.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden