Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoedermarkt hoopt via Algerije uit dal te komen

4 Augustus 2023 - Wouter Baan

Nu China in gebreke blijft, heeft zuivelhandel de hoop gevestigd op Algerije. Een nieuwe inkooptender van Onil geeft sinds kort enige reuring op de markt die onder druk stond. Voor de rest staat de markt nog altijd in het teken van zomerkalmte. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het weer herfstachtig aanvoelt, is het nog altijd volop zomervakantie in Nederland. De zuivelhandel is sinds een paar weken een versnelling teruggeschakeld en de kalmte in de markt is nog altijd merkbaar. Sinds vorige week zijn de prijzen niet verder gedaald. Heel langzaam bewegen de boter- en kaasprijzen weer omhoog, maar deze bewegingen kunnen vooral worden bestempeld als correcties. De cheddarmarkt staat overigens nog wel onder druk als gevolg van een ruim aanbod uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Melkpoedermarkt maakt sprongetje
Het meest in het oog springt de melkpoedermarkt deze week. De DCA-notering voor magere melkpoeder foodkwaliteit klimt met ruim €100 tot €2.250 per ton. Ook dit is correctie op forse prijswaardering in de afgelopen week, maar hierbij is de beweging wel groter dan bij boter en kaas. Dat is overigens ook wel weer logisch, de melkpoedermarkt was immers veel verder teruggezakt.

De opwaartse correctie wordt aangezwengeld door een nieuwe Algerijnse inkooptender van Onil, waar gecertificeerde Europese poederexporteurs op kunnen inschrijven. Dit biedt een kans om voorraden in de markt te zetten, gezien het om enkele tienduizenden tonnen gaat. Nu China niet aan de markt is, moet Algerije de spelmaker op de markt maar zijn, zo is de gedachte. Met een olieprijs die boven $80 per vat ligt, beschikt Algerije op papier over de nodige koopkracht.

Recordvolume
Dit blijkt het hele jaar al uit de Europese exportcijfers. In de periode januari tot en met mei kocht Algerije 115.000 ton Europees mager melkpoeder, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Nooit eerder was het Algerijnse importvolume zo hoog en bovendien was het dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ergens is dit opmerkelijk, gezien Algerije recent de importregels heeft aangescherpt. Concreet betekent dat dat alle melkpoeder halal-gecertificeerd moeten zijn. Voor sommige exporteurs gaf dit problemen, maar die zijn volgens insiders intussen weer opgelost.  

Er mogen overigens geen wonderen worden verwacht van de Algerijnse vraag. Want ondanks de koopdrift, stond de melkpoedermarkt in de voorbije maanden immers zwaar onder druk. Desalniettemin heeft de markt de hoop nu gevestigd op Algerije om uit het prijsdal te kunnen kruipen, gezien de perspectieven in China beroerd zijn.

Melkaanbod droogt langzaam op
De komende weken moet blijken of de melkpoedermarkt kan blijven stijgen. Dit geldt in minder mate ook voor de boter- en kaasmarkt. Een prijsondersteunende factor is dat het melkaanbod wereldwijd langzaam opdroogt. Toch oogt de markt per saldo nog erg broos, maar wellicht ontstaat er meer momentum wanneer de vakantieperiode voorbij is. Doorgaans zet dit de markt weer in beweging. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden