Shutterstock

Analyse Melkprijsvergelijker

Gangbare melkprijs in juli weer harder omlaag

8 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De gemiddelde melkprijs is bij de zeven grotere zuivelverwerkers in Nederland in juli weer iets harder gedaald dan in juni het geval was. Toen leek de daling bijna tot stilstand gekomen. De biologische melkprijs trok gemiddeld juist iets aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker blijkt dat de gemiddelde melkprijs in juli daalde van €41,28 naar €40,47 per 100 kilo. Daarmee daalde de gemiddelde prijs dus met 81 cent per 100 kilo. In juni leek de melkprijsdaling langzaamaan tot stilstand te komen. Sinds het begin van dit jaar daalde de melkprijs soms met vele euro's per maand. In juni was het tempo van daling afgenomen tot 74 cent per 100 kilo. 

In juli ging er dus weer iets meer van de prijs af. Arla en Cono deden de grootste stappen terug, FrieslandCampina en Leerdammer hielden de prijzen gelijk.

Door de keuze van FrieslandCampina werd dit bedrijf als vanzelf de hoogste betaler van melkgeld, zowel gerekend naar de kale melkprijs als de weide- en maximale melkprijs. Hierbij moet opvallend genoeg bij worden aangetekend dat het Amersfoortse zuivelbedrijf zelf vindt dat deze prijs te hoog is (om voldoende winstgevend te kunnen draaien). DOC Kaas bleef, helaas voor deze coöperatie, de rode lantaarndrager.

Bio-melkprijs
De biologische melkprijs bewoog juist in een andere richting. Deze ging gemiddeld juist met 13 cent per 100 kilo omhoog van €57,09 naar €57,22 per 100 kilo. De hoogste prijs blijft worden betaald door Eko-Holland, dat zowel in juni als juli €61,55 per 100 kilo uitkeert.

FrieslandCampina betaalt als laagst uitkerende partij zo'n €10,00 per 100 kilo minder, zo blijkt uit de Boerenbusiness Bio-melkprijsvergelijker. Dit is deels evenwel een optisch verschil omdat FrieslandCampina wel een zomerheffing doorberekend en Eko-Holland niet. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden