Shutterstock

Analyse fosfaat

Plattere beurs zorgt voor kalmere fosfaatmarkt

9 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De handel in fosfaatrechten verloopt de laatste maanden behoorlijk kalm, bijna ongeanimeerd. Voor kooprechten is er momenteel ook minder interesse dan voor leaserechten. Vorig jaar was het beeld andersom en was de prijs voor kooprechten ook zo'n €30 hoger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het nu anders gaat, heeft natuurlijk zijn oorzaken. Ten eerste is de melkprijs nu een stuk lager dan vorig jaar, waardoor melkveehouders heel wat minder hebben te besteden. Daar komt bij dat de meesten van hen dit jaar belasting moeten betalen over het vorig jaar extra verdiende. Daardoor is er in ieder geval veel minder over op de lopende rekening. Tel daar onzekerheid over mest en stikstof op en je hebt voorzichtig opererende veehouders. Dat tekent de huidige markt.

Veel partijen in de markt menen dat er toch nog wel wat vraag moet zitten, want er wordt niet slecht gemolken en vergeleken met vorig jaar is er in totaal nog wel minder gekocht.

De markt is vooralsnog stroperig. Misschien niet gek in de vakantieperiode, maar veehouders hebben ook minder te besteden. Zelfs partijen leaserechten met afroming worden soms bij voorkeur nog in termijnen betaald, waar vorig jaar de kooprechten ineens werden afgetikt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden