Arla Foods

Nieuws Melk

Enthousiasme leden kosten Arla vele miljoenen euro's

14 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Arla-leden die een reeks duurzaamheidsmaatregelen hebben doorgevoerd, ontvangen vanaf vandaag de eerste vergoedingen daarvoor. Dit heeft de Scandinavische zuivelreus bekend gemaakt. Boeren kunnen vanaf nu tot maximaal €2,44 per 100 kilo melk meer verdienen, gerekend vanaf de basisprijs. De basisprijs is per juli wel verlaagd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De premie kunnen ze verdienen door aan een reeks voorwaarden te voldoen, wat beloond wordt met punten. Per punt kan 0,03 cent per kilo melk worden bijverdiend. In totaal kunnen 80 punten worden verdiend.

De leden hebben enthousiaster gereageerd op het programma dan waar eerst mee was gerekend, zo meldt Arla. Daardoor zal dit jaar €300 miljoen worden uitgetrokken voor extra betalingen aan de boeren. Voor de langere termijn is tot €500 miljoen per jaar aan extra geld beschikbaar voor het CO2-programma.  Op basis van de huidige cijfers zal Arla Foods tot eind 2030 in totaal 2,2 miljard euro uitkeren, zo verwacht het bedrijf.

Overigens bestaan niet alle extra betalingen aan de leden uit nieuw geld. Arla heeft het nieuwe systeem per juli melkprijsneutraal doorgevoerd. Anders gezegd; met de introductie van het nieuwe systeem van toeslagen is ook de basisprijs met €1,44 per 100 kilo verlaagd. De Klimaat-check-vergoeding van €1,00 per 100 kilo bestaat bovendien al langer.

Arla heeft het model voor de duurzaamheidsvergoedingen in het najaar van 2022 geïntroduceerd, in samenspraak met de leden. Het model beloont voor klimaat- en milieubevorderende initiatieven en bouwt onder andere voort op de gegevens die sinds 2019 zijn verkregen uit de Klimaatcheck. Het  voldoet aan de criteria van het Science Based Targets Initiative voor ambitieuze waardeketendoelen. Het doel is om tegen 2030 in totaal 30% minder CO2-emissies uit te stoten op de boerderij en in 2050 netto klimaatneutraal te zijn.

De 80 geld opleverende punten kunnen worden verdiend op basis van 19 scorende onderdelen – zoals voer- en eiwitefficiëntie, mestverwerking, duurzaam voer, hernieuwbare elektriciteit en landgebruik. De maatregelen die het meest positieve effect hebben op duurzaamheid leveren de meeste punten op – en de hoogste financiële vergoeding. De verwachting is dat de komende jaren nog meer punten worden toegevoegd naarmate nieuwe op wetenschap gebaseerde kennis en technologieën beschikbaar komen. 

Verwachtingen overtroffen
In de periode 2021 tot en met 2022 daalde de totale CO2e-uitstoot van Arla Foods per kilo melk met 2,4 procent. Dat blijkt uit gegevens van Arla Foods' Klimaatcheck. Oorzaak is dat melkveehouders toen onder andere efficiënter voer hebben geproduceerd en gebruikt, minder kunstmest gebruikt, hun mestopslag verbeterd, het energieverbruik verminderd en zijn overgestapt op meer hernieuwbare elektriciteit.

Tijdens de introductie van het duurzaamheidsvergoedingsmodel, was de voorspelling dat coöperatieleden in het nieuwe puntensysteem gemiddeld 39 punten zouden halen van de mogelijke 80. Uit de eerste inventarisatie blijkt dat gemiddeld 48 punten worden behaald op basis van de initiatieven die eind juni 2023 zijn geregistreerd. De 48 punten betekenen dat Arla Foods in zeven landen gemiddeld 1,44 eurocent per kilogram melk uitkeert aan haar leden via de duurzaamheidsvergoeding.

Daarbovenop komt 1 eurocent per kilo melk voor het aanleveren van de Klimaatcheck-gegevens die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van de duurzaamheidsvergoeding. Dit is een al bestaande vergoeding. Voor een gemiddelde Arla-boerderij met een jaarlijkse melkproductie van 1,6 miljoen kilogram komt 2,44 eurocent in totaal overeen met bijna 40.000 euro per jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden