Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Zuivelbusiness

Prijsval leidt Global Dairy Trade naar dieptepunt

15 Augustus 2023 - Eric de Lijster

De prijzen van zuivelproducten als melkpoeders en boter zijn op de veildag van de Global Dairy Trade (GDT) fors afgewaardeerd. Daardoor is de GDT Prijs Index uitgekomen op het laagste punt in bijna vijf jaar tijd. De Nieuw-Zeelandse zuivelveiling blijft daarbij de negatieve tred volgen die begin juli is ingezet.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De GDT Price Index komt deze handelsdag uit op 850 punten, een daling van maar liefst 7,4% ten opzichte van de vorige veildag op 1 augustus van dit jaar. Toen liepen de prijzen met gemiddeld al 4,3% naar beneden. Daarmee zit de prijsindex dicht in de buurt van 20 november 2018 toen deze uitkwam op 846 punten. Overigens was dit toen een tijdelijke dip. Voor echt structureel lagere prijzen moeten we naar de jaren 2014 tot en met 2016 kijken. 

Opvallend is dat zowel de melkpoeders als de vetproducten pittig in waarde daalden. De grootste klappen vielen bij volle melkpoeder, waarvan op de GDT veruit het grootste aanbod wordt gepresenteerd. Volle melkpoeder daalde maar liefst 10,9% in prijs tot gemiddeld $2.548 per ton. Dat is het laagste niveau sinds het najaar van 2016. Ook magere melkpoeder, het tweede product op de GDT, moest een veer laten met een daling van 5,2% tot $2.333 per ton. Maar ook boter en boterconcentraat (AMF) waren geen lichtpuntjes. Boter leverde 3% in om te komen op gemiddeld $4.539 per ton, terwijl boterconcentraat 5,3% daalde tot $4.452 per ton. 

Het verkochte volume op de GDT kwam uit op 33.580 ton. Dit is het hoogste volume sinds 17 november 2020. Het aanbod op de veiling is de laatste veildagen fors gestegen, maar dat is in deze periode gebruikelijk op de GDT. Alleen de laatste twee jaar liep dat anders, onder meer door de logistieke verstoringen na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden