Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Opletten geblazen voor kopers van stro

15 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De regen van de afgelopen weken heeft gras en maïs goed gedaan. Dat effect druppelt ook nu ook een beetje door in de fouragehandel. We hebben het zeker niet over weggeefprijzen, maar we lijken wel over het voorlopige hoogtepunt heen te zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is weleens drukker geweest in de fourage in eerste weken van augustus. "Het gaat met horten en stoten, maar het ergste leed is wel geleden als het gaat om de krapte in ruwvoer", volgens een handelaar. Dat is bijvoorbeeld te merken in het aanbod snijmaïs. Een maand geleden was het echt zoeken om wat te pakken te krijgen, maar nu komt er wat meer aanbod los. Dat wil overigens niet zeggen dat de markt wordt overvoerd. De DCA Indicatieprijs blijft desondanks wel gelijk aan vorige week op €110 per ton.

Opletten geblazen
Het is stelen tussen de buien door, maar er is de laatste dagen weer het nodige stro geperst. Kwaliteit is daarbij wel een punt van aandacht. Stro dat soms al een paar weken in het zwad heeft gelegen, wordt ook opgeperst en aanbieders proberen dat weg te moffelen tussen tarwestro dat de afgelopen week gedorst is. De kleur van het stro dat afgelopen gedorst is, is er wel een beetje vanaf maar verder mankeert er niks aan en gaat het droog in het pak. "Je hoeft in elk geval niet meer te wachten tot de groene knopen eruit zijn", aldus een handelaar. De prijsrange in stro is breed. Dat heeft deels te maken met de kwaliteit, maar ook met de beschikking over (goedkope) retourauto's uit Noord-Frankrijk. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt gemiddeld uit op €130 per ton. Sommige handelaren zitten daarbij op €115 voor stro dat direct van het veld wordt gelost bij de klant, terwijl andere op €135 à €140 per ton zitten.

De markt voor bijproducten blijft redelijk stabiel. De aardappelverwerkende industrie start op het gemakje op en daardoor blijft het aanbod van bijvoorbeeld stoomschillen op snippers krap. Voeraardappelen zijn praktisch niet te krijgen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton. Bij bierbostel blijft de vraag vooralsnog redelijk gelijk aan het aanbod. Aangezien de voedingswaarde van het najaarsgras doorgaans wat terug loopt, kan de vraag naar bierbostel volgens een insider nog wat toenemen. De DCA Indicatieprijs staat deze week op €3,80 per procent droge stof.

Weinig mooi hooi
In zowel weide- als graszaadhooi is het zoeken naar mooi spul. Het meeste goede graszaadhooi staat in de schuur en als er wat af land wordt aangeboden, is het goed opletten geblazen. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi komt uit op €150 per ton, maar daarbij moet wel de opmerking worden gemaakt dat er weinig handel is. Ook het aanbod van weidehooi hapert door het wisselvallige weer. Veehouders zijn daarvoor overigens nauwelijks aan de markt. Het meest is bestemd voor maneges. De DCA Indicatieprijs staat op €190 per ton.

Kuilgras blijft een bijzondere markt. Aanbod van goed gras is er nog steeds nauwelijks. Klanten lijken er al haast aan gewend dat het zeer lastig is kuilgras te krijgen en enkele handelaren merken op dat er nu ook minder wordt geïnformeerd. Dat het gras nu goed groeit, helpt natuurlijk ook een handje. Een goede weergave van de markt geven, is daardoor niet makkelijk. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras geschikt voor melkgeiten komt uit op €100 per ton los in de sleufsilo geleverd. Goede kuilbalen zitten daar omgerekend per ton boven, terwijl een matige najaarskuil van vorige seizoen geschikt voor jong- of mestvee daar zomaar een paar tientjes onder zit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden