Fonterra

Nieuws Fonterra

Fonterra verlaagt prognose tweede keer in maand

18 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De Nieuw-Zeelandse zuivelreus Fonterra verlaagt de melkprijsprognose voor het nieuwe productieseizoen voor de tweede keer in een maand tijd. Wel met een kleinere stap, maar zicht op verbetering lijkt nog verder weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

CEO Miles Hurrell verwacht dat de zo belangrijke vraag 'vanuit sleutelgebieden voor de vraag' (zeg maar: China) pas in de tweede helft van 2024 weer zal aantrekken. Tot die tijd zal het naar zijn mening moeilijk blijven op de wereldmarkt.

Op 4 augustus verlaagde Fonterra de prijsprognose voor het nog verse productieseizoen van NZ $8.00 naar NZ $7.00 per kilo milksolids. Twee weken later wordt de prognose al weer 25 cent lager gesteld.

Ter motivering van de jongste keuze van Fonterra verwijst Hurrel naar de sterk gedaalde index van de internetveiling GDT en de ook hard gedaalde prijs voor volle melkpoeder op de laatste veiling. "Sinds de eerste melkprijsprognose eind mei is de GDT-index met 16% gedaald en tijdens de laatste veilronde van de GDT zakt de indexprijs voor volle melkpoeder met 10,9%." Volgens Hurrell zijn dat niet te negeren signalen. 
 

Jaar van verlagingen
Of de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij op dit nieuws gaat reageren met een lagere productie, valt nog te bezien. Duidelijk is dat de marge in de melkveehouderij steeds krapper wordt, te meer omdat ook in Nieuw-Zeeland steeds meer eisen gaan gelden op gebied van milieu en duurzaamheid.

Vorig jaar september stond de melkprijsprognose van Fonterra aan de top, met een verwachte middenprijs van NZ $9,50 per kilo milksolids. In stappen is die verwachting verlaagd tot NZ $8,20.
 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox