Shutterstock

Nieuws Melk

Marge melkgeitenhouderij beter bij hoge kosten

21 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De melkgeitenhouderij heeft een beter eerste halfjaar achter de rug dan vorig jaar. De melkprijs is gestegen en hoewel veel overige kosten hoog zijn gebleven, is de krachtvoerprijs gedaald. Vorig jaar lag de voerprijs op een record.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt accountants- en adviesbureau Abab. Cijfers van Agrimatie ondersteunen het beeld van een moeilijk 2022. Een melkprijs van €74,00 per 100 kilo, zoals Abab noemt voor 2022, lijkt niet bepaald laag. Toch bleef daar voor de meeste geitenhouders na aftrek van alle kosten niet veel van over. Voorlopige inkomenscijfers van Wageningen UR duiden op bijna een halvering van het inkomen. Vooral de krachtvoerkosten stegen vorig jaar tot grote hoogte. De kosten bereikten in juni 2022 een piek, waarna ze langzaam daalden. Pas afgelopen voorjaar kwamen ze weer duidelijk onder het niveau van vorig jaar. Gras en strooisel werden dit jaar overigens wel weer duurder. Ook de energiekosten stegen vorig jaar sterk.

Melkgeitenbedrijven zijn kwetsbaar voor dit soort kostenstijgingen, omdat de meeste bedrijven weinig eigen grond hebben en dus bijna alle voer moeten aankopen. Ook zijn er relatief veel kosten voor arbeid en energie. Veel geitenhouders gaan de kostenstijgingen te lijf via een schaalvergroting. In de voorbije jaren zijn bedrijfsomvang en productie gestaag gegroeid. Op een totaal van 665 professionele geitenbedrijven met gemiddeld 735 melkgeiten en 490.000 kilo melk, waren er volgens Wageningen UR vorig jaar 437 echt gespecialiseerd. Deze bedrijven hadden gemiddeld ruim 1.070 geiten en een melkproductie van meer dan een miljoen kilo melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden