Shutterstock

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

22 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De Nieuw-Zeelandse regeringscoalitie van Labour en Groen stelt de beprijzing van landbouwemissies met bijna twee jaar uit. Het kabinet wil boeren daarmee langer de tijd geven om hun bedrijfsvoering aan te passen. Bovendien mogen ze emissies ook compenseren via CO2-vastlegging. De boeren blijft ondanks het uitstel fel tegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft Damien O'Connor, de Nieuw-Zeelandse minister van Landbouw, bekendgemaakt na eenoverleg met landbouwvertegenwoordigers. Eerst was het de bedoeling dat de boeren als melkveehouders vanaf 1 januari 2024 begonnen met het registreren en betalen voor de uitstoot van methaan, ammoniak en CO2. Na overleg met de agrarische sector is de verplichte registratie uitgesteld tot het vierde kwartaal van 2024. Voor de emissies moet vanaf het vierde kwartaal van 2025 worden betaald.

Ook worden de regels zo aangepast dat boeren de uitstoot mogen compenseren met de aanleg van groenstroken en struiken/bomen, om zo meer CO2-vast te leggen. Voor het omschakelplan is in totaal bijna NZ $370 miljoen uitgetrokken. Dat is omgerekend €200 miljoen.

Toondove regering
Al is overleg met de boeren geweest over het regeringsplan, Wayne Langford, voorzitter van de Federated Farmers, heeft in diverse media geen goed woord over voor de regeringsplannen. "Onze boeren hebben het al moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden. Als dit plan wordt uitgevoerd, verwachten wij dat de productie van schapen- en rundvlees met 20% daalt en dat de melkproductie met 5% afneemt. Dit is dus wel het laatste wat ons land nodig heeft in het huidige economische klimaat. Het is daarom ook geen plan dat Federated Farmers ooit gaat steunen, maar de regering gaat toondoof gewoon door."

Klimaatminister James Shaw, die ook co-voorzitter is van de Groene partij, vindt juist dat de regering niet ver genoeg gaat. Toch kan hij leven met iets meer tijd voor de boeren om zich aan te passen, als het plan maar doorgaat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden