Milcobel

Nieuws melk

Tegenvallers drukken winst van zuivelconcern Milcobel

23 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Coöperatie Milcobel heeft vorig jaar bijna 20% meer omzet geboekt, maar de geconsolideerde winst daalde met 59%. Zo blijkt uit het jaarverslag van de onderneming. Wel betaalde de zuivelaar bijna 51% meer melkgeld dan in 2021.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag. Milcobel heeft inmiddels ook zelf een verslag op de website gepubliceerd. De omzet uit bedrijfsactiviteiten steeg van €1140 miljoen naar €1.366 miljoen. Het grootste deel van die omzet, €1.049 miljoen, kwam voor rekening van de gewone zuivelactiviteiten, terwijl de ijsdivisie Ysco een omzet behaalde van €317 miljoen.

De omzetstijging bij Milcobel werd voor een groot deel veroorzaakt door de sterk oplopende zuivelprijzen vorig jaar, zoals het gevolg was in de hele zuivelsector. Hierdoor steeg ook de waarde van de voorraden sterk. Bij Milcobel stegen die van 32% naar 35% van het balanstotaal. De bedrijfswinst daalde door allerlei oorzaken van €15,7 miljoen naar €9,8 miljoen, terwijl de geconsolideerde winst daalde van €10,7 miljoen naar €4,4 miljoen. Over het totaal genomen steeg de omzet in de eigen Belgische thuismarkt van €405 miljoen naar €495,7 miljoen, oftewel een plus van +22%.

Kaasproblemen
Een van de oorzaken van de winstdaling was een Listeria-besmetting in de fabriek in Moorslede, resulterend in een tijdelijke stillegging, een flinke beperking van de productiecapaciteit en volumeverlies in de markt. Met bepaalde kazen werd tijdelijk uitgeweken naar een Nederlandse fabriek, andere kaassoorten konden tot afgelopen voorjaar nog niet terug op de markt worden gebracht. In Zuid-Europa werd daarentegen ook succes geboekt in de kaasafzet. De mozzarella-activiteiten leverden wisselend resultaat op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden