Agrifoto

Analyse Mest

Ondanks topdrukte geen lucht op mestmarkt

24 Augustus 2023 - Jesse Torringa - 1 reactie

Het heeft bijna een heel seizoen geduurd, maar eindelijk wordt de drijfmest in grote volumes uitgereden. Ondanks dat, is er geen sprake van minder druk op de ketel. Integendeel zelfs, de mestprijzen c.q. de ophaalbijdragen blijven oplopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"We hebben het niet eerder zo druk gehad dit jaar dan deze week", vertelt een loonwerker. Dat geldt niet voor elke regio, maar landelijk is er niet zoveel mest in een korte tijd uitgereden dan de afgelopen dagen. Alles lijkt samen te komen, nu de weersomstandigheden het uitrijden toelaten en de percelen begaanbaar en vrijgekomen zijn. Ondanks dat is de druk niet van de ketel.

Mestvoorraden raken niet leeg
Diverse mestintermediairs en loonwerkers geven aan dat er nog een hoop moet worden leeg gereden, zowel uit de eigen mestopslagen als uit de putten van vaste klanten. Een deel hiervan is nog altijd overgebleven na het natte voorjaar. De verwachting is dat door het hoge aanbod niet alle mestputten leeg geraken. De loonwerkers nemen ook geen nieuwe mest aan van veehouders die nog een volume moeten wegwerken. Het deel van de markt waar nog wel plaatsingsruimte is, lijkt klein. Over het algemeen lijken akkerbouwers wel voor wat meer ruimte te zorgen, nu zij meer geld toe krijgen voor het ontvangen van mest.

Laatste mest het duurst
Door het hoge aanbod en de lage vraag blijven de mestprijzen deze week verder oplopen, zo blijkt ook uit de ophaalbijdragen van DCA. Rundveedrijfmest stijgt harder dan varkensdrijfmest, wat komt door het hogere aanbod. Met het einde van het seizoen in zicht is er nog maar weinig kans mest uit te rijden. Voor de laatste mest die nog geen plaats heeft, wordt dan ook veel geld toe betaald. Ook zoeken enkele veehouders zelf de collega's van de akkerbouw op om nog wat extra mest af te zetten. Daarbij komt bijvoorbeeld de mogelijkheid om huurgrond voor aardappelen te telen ook ter sprake.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden