Fage

Nieuws Melk

Yoghurtmaker Fage staat er een stuk beter voor

29 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Griekse yoghurtmaker Fage heeft de winst over het eerste halfjaar van 2023 zijn exploderen. Na belasting steeg die met 450%. De omzet ging ook omhoog, maar in een veel kalmer tempo. Fage is vooral actief in de Verenigde Staten, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk en wil bouwen in Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet steeg over het eerste halfjaar steeg met bijna $30 miljoen tot $309,6 miljoen, oftewel een groei van 10,6% ten opzichte van de eerste helft van 2022. De marge ontwikkelde zich evenwel veel beter. De bedrijfswinst steeg met 192,% naar $68 miljoen en de nettowinst steeg met 450% van $8,9 miljoen naar $48,8 miljoen. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij een verhoging van de gemiddelde verkoopprijs met 13%, terwijl voor de inkoop van melk in achtereenvolgens Griekenland en de Verenigde Staten 38,4% en 21,5% minder hoefde te worden betaald.

De hogere verkoopprijs kostte wel enig volume, maar de hogere verdiensten maakte dit verlies meer dan goed. Fage heeft naar eigen zeggen toch last van felle concurrentie op de eigen Griekse thuismarkt.

Aflossing
De yoghurtproducent heeft sinds de bekendmaking van de halfjaarcijfers een tender uitgezet voor de vervroegde (gedeeltelijke) aflossing van een lening die ooit $420 miljoen groot was en nu nog $288 miljoen bedraagt. Van dit laatste bedrag wil Fage nog eens $105 miljoen aflossen. In 2026 moet het hele resterend bedrag zijn afgelost. Over de bouwplannen in Hoogeveen doet de onderneming geen nadere mededelingen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox