Royal A-ware

Nieuws melk

Meerwaarde melkstroom A-ware voor Duitse markt

30 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Royal A-ware introduceert een nieuwe melkstroom voor de Duitse markt: Koe Bewust. Leveranciers van boerderij-, traditionele en weidemelk (plus) die willen instappen, ontvangen in ruil voor hogere welzijns-, voer-, en duurzaamheidseisen €3 per 100 kilo bovenop de reguliere  melkprijs. 

De nieuwe melkstroom is weer een voorbeeld van het ondernemerschap van A-ware, maakt COO Klaas de Jong duidelijk. "We organiseren onze zuivelketen zo dat alle schakels blijvend voordeel hebben: veehouders kunnen blijven boeren en klanten blijven voor ons kiezen. De laatsten betalen bovenop de melkprijs een premie voor de extra inspanningen van melkveehouders op gebied van dierwelzijn en duurzaamheid."

Het nieuwe logo van de Koe Bewust-melkstroom.

Klant betaalt
Wel zijn er verschillen in de uitwerking tussen de verschillende melkstromen. De details daarvan worden later bekendgemaakt. Manager Veehouderijzaken Koen Veldman: "De premie komt in ieder geval bovenop de combinatie van basismelkprijs, kwaliteitstoeslag, premium kwaliteitstoeslag, kwantumtoeslag en de premie voor A-ware Duurzaam."

Met welke bedrijven de afspraak zijn gemaakt, wil De Jong nog niet zeggen. Hij verzekert dat in ieder geval afspraken zijn gemaakt voor de langere termijn. "Onze klanten begrijpen dat dit gezien de gevraagde inspanningen logisch en redelijk is." De gevraagde melk zal in hoofdzaak worden gebruikt voor de productie van kaas.

Vooral eigen leveranciers
A-ware is trots op deze nieuwe overeenkomst. Het bevestigt volgens De Jong ook weer de juistheid van de insteek waarmee het bedrijf werkt: "De vraag van de klant is bij ons altijd het vertrekpunt. Wij denken vanuit de consument naar de koe."

De behoefte aan melk voor de nieuwe stroom kan naar de inschatting van De Jong grotendeels worden ingevuld door de eigen leveranciers, al is dat vanzelfsprekend de eigen keuze van de melkveehouder. De leveranciers voor wie Koe Bewust interessant kan zijn, worden hier volgende week over geïnformeerd. Er wordt in ieder geval geen nieuwe externe wervingscampagne voor opgezet en 'vol is vol', aldus De Jong. Wel blijft A-ware gewoon open staan voor nieuwe aanmelders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox